NaslovnicaLokalne Teme"Dani Zaima M...

“Dani Zaima Muzaferije”: Vernissage razgovori – Mica Todorović

Sinoć su u izložbenom prostoru Zavičajnog muzeja u organizaciji Udruženja “Ars tragovi” upriličeni razgovori o izložbi slika Mice Todorović kojom će danas biti otvoreni ovogodišnji 19. po redu “Dani Zaima Muzaferije”.

O Mici Todorović i njenom profesionalnom radu govorili su Edin Numankadić, Ibrahim Krzović, Mehmed Klepo i Ivana Udovičić. Kroz prisjećanja gospodina Numankadića i prof. Krzovića, koji su je lično poznavali i bili njeni učenici, moglo se čuti mnogo zanimljivih detalja o Mici Todorović koja je svojim velikim opusom slika ostavila neizbrisiv trag u likovnoj umjetnosti Bosne i Hercegovine i smatra se jednom od najvećih umjetnica u historiji bosanskohercegovačke likovne umjetnosti.

Rođena Sarajka, osnovno i srednje obrazovanje stekla je u Sarajevu, a potom u Zagrebu završava Likovnu akademiju. Bila je jedan od osnivača Udruženja likovnih umjetnika BiH 1945. godine te profesor u Školi za primijenjene umjetnosti od osnivanja gdje je radila sve do penzije. Dobitnica je mnogih priznanja kao što je Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva, nagrada ZAVNOBiH-a, Orden zasluga za narod i dr.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.