NaslovnicaBiHDani osiguran...

Dani osiguranja u BiH: Sektor osiguranja jedan od najvažnijih finansijskih atributa u BiH

Druga konferencija “Dani osiguranja u Bosni i Hercegovini” započela je danas u Sarajevu u organizaciji Udruženja društava za osiguranje u Federaciji BiH (UDO FBiH).

Na tom dvodnevnom najvećem skupu domaće industrije osiguranja će, kroz formu okupljanja top menadžmenta osiguravajućih društava iz BiH te institucija osiguranja, akademske zajednice kao i gostiju iz regije, iz udruženja osiguravatelja i osiguravajućih kompanija, biti obrađene ključne teme od interesa za tržište osiguranja u BiH.

Sektor osiguranja, kako je rekao predsjednik UO UDO FBiH i predsjednik uprave Euroherc osiguranja d.d. Sarajevo Damir Hadžić, predstavlja jedan od najvažnijih financijskih atributa u BiH i neophodno je da se razmijene mišljenja i razgovara o tome što ovaj sektor očekuje u narednom periodu s obzirom da je vrijeme, kao i u svakoj oblasti, izuzetno izazovno.

– Ono što nas čeka u narednom periodu je pokušaj harmonizacije propisa na nivou BiH, radimo u poprilično teškim ekonomsko-političkim uslovima i bojim se da ćemo, ukoliko se nastavi ovakva tendencija, imati ozbiljne probleme kad je riječ o nečemu što je plan za godinu – dvije, a u BiH je teško razmišljati o nekom srednjoročnom planu od pet godina – izjavio je Hadžić.

Najvažnije je, prema njegovim riječima, da postoji neka vrsta regionalne koordinacije i da se, kada je riječ o evropskim direktivama i propisima, prate određene oblasti, a za nadati se da u predstojećem periodu osiguranje u cijeloj BiH prihvati neku vrstu obaveze i stremi izvrsnosti u osiguranju.

U fokusu konferencije su izazovi na tržištu osiguranja, posebno u vezi sa aktuelnom globalnom ekonomskom situacijom opterećenom inflacijom i posljedicama rata u Ukrajini.

– Financijski sektor može dati podršku i obezbijediti investicioni ciklus u BiH i mi smatramo da ljudima koji su na vlasti i koji će sutra biti na vlasti pošaljemo poruku da mogu iskoristiti kapacitete i potencijale koje mi, kao dio financijskoga sektora, imamo i želimo ga uputiti prije svega ka razvoju BiH – istakao je Hadžić.

Naveo je da smo prema prosječnoj premiji po glavi stanovnika posljednji ne samo u regiji nego i Evropi. Ukoliko je, ilustrirao je Hadžić, 140 dolara prosječan iznos po glavi stanovnika u BiH, a naprimjer u Sloveniji deset puta veći, a u Njemačkoj i više, to pokazuje da financijska pismenost gotovo ne postoji.

Direktor Agencije za nadzor osiguranja FBiH Ivan Luburić rekao je da postoji trend rasta premije na tržištu osiguranja u FBiH, kao i u Republici Srpskoj.

– Međutim, iako premija raste, tržište se ne razvija tom dinamikom i nemamo onu dubinu u smislu diverzifikaciju i produkcije novih proizvoda. Razvija se kanal vanjske prodajne mreže i ono što se pokazalo u periodu pandemije i nakon njega, jeste da je tržište osiguranja dosta rigidno, čvrsto, stabilno i dobro je odgovorilo na izazove u predhodne tri godine – dodao je Luburuć.

U narednom periodu ovaj sektor se može suočiti sa novim izazovima, a Agencija za nadzor ima u fokusu cjelokupnu finansijsku stabilnost osiguravajuće industrije, prvenstveno u smislu adekvatnosti kapitala i visinu i izračun tehničkih rezervi i njihovo pokriće adekvatnom imovinom.

– Kada je riječ o uređenosti tržišta osiguranja, mi smo na svojevrsnom Solvency I režimu, a u EU je na snazi Solvency II režim, direktiva koja je na snazi od 2016. godine. Referirajući se na trenutni zakonski okvir, možemo reći da smo itekako uređeno tržište. Ono što predstoji je transformacija i približavanje onim direktivama i standardima EU i režimu Solvency II – dodao je Luburić.

Situacija na tržištu osiguranja, kako je rekla direktorica Uniqa osiguranja d.d. Sarajevo Senada Olević, posljedica je ukupnog ekonomskog razvoja i političke situacije, a ovakvi skupovi su korisni da se analizira cjelokupno stanje i perspektive na tom tržištu.

– U odnosu na sveukupnu situaciju i izazove koje imamo, tržište osiguranja pokazuje otpornost i ima perspektivu – navela je Olević.

U principu, najzastupljenije je obavezno osiguranje od autoodgovornosti, ali sve više raste i svijest građana o potrebi i značaju životnog osiguranja, kao nešto što, kako je dodala Olević, s jedne strane pruža sigurnost, ali i oblik štednje.

Predsjednik uprave Grawe osiguranja d.d. Sarajevo Fikret Hodžić smatra da su najveći izazovi niske kamatne stope i nedostatak investicija, odnosno mogućnosti za investiranje u državne obveznice.

– To je nešto na šta mi objektivno kao struka i branša ne možemo uticati. Sa druge strane najveći izazovi odnose se i na visoku zastupljenost autoosiguranja i tu se, čini mi se, gubi svrha i smisao jer čovjek, građanin kao osiguranik mora biti u središtu pažnje industrije osiguranja – rekao je Hodžić.

Sa posljedicama inflacije suočavaju se sve zemlje, a industrija osiguranja, kako je dodao, pokazuje da je otporna na krizu.

– Mi dokapitaliziramo društva, gradimo namjenske finansijske rezerve za rješavanje šteta u budućem vremenu i to vrlo uspješno radimo, naročito osiguravajuća društva čiji su vlasnici iz EU – rekao je Hodžić te dodao da očekuju stvaranje povoljnijeg ambijenta da bi mogli održati solventnost i likvidnost u narednom periodu.

Osim o aktulenim izazovima na tržištu osiguranja, tokom konferencije bit će riječi i o pitanjima regulatornog okvira i harmonizacije propisa, perspektivama osiguranja u EU, digitalizaciji u osiguranju, međusobnom odnosu i saradnji banaka i osiguranja, dilemama u vezi implementacije IFRS 17, štetama i prevarama u osiguranju, liberalizaciji osiguranja AO i drugim temama.

Visoko.ba/federalna.ba/Fena

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.