Danas se obilježava Međunarodni praznik rada, u BiH 546.779 nezaposlenih osoba

1167

U Bosni i Hercegovini danas se obilježava Prvi maj – Međunarodni praznik rada. Uprkos činjenici da Zakon o praznicima u BiH još uvijek nije usvojen, Prvi maj obilježava se dva dana na cijelom teritoriju države.

U dane praznika neće raditi entitetski organi, organi jedinica lokalne samouprave, preduzeća, ustanove i druge organizacije i osobe koje profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne djelatnosti u entitetima Federacija BiH i Republika Srpska, kao ni u Distriktu Brčko.

Danas će u BiH prevladavati uglavnom nestabilno vrijeme, sa padavinama sredinom dana, a kišno, nestabilno i oblačno vrijeme očekuje nas i za vikend.

Sindikat solidarnosti Tuzlanskog kantona Prvi maj obilježit će mirnim protestima ispred zgrade Sodaso kojim će izraziti nezadovoljstvo činjenicom što ni nova vlast nije doprinijela oporavku preduzeća koja tjeraju u stečaj kao što je slučaj sa tuzlanskom Ditom.

Prema podacima zavoda i službi zapošljavanja u Bosni i Hercegovini na evidencijama je, zaključno s 31. martom 2015., prijavljeno 546.779 nezaposlenih osoba.

Međunarodni praznik rada obilježava se kao spomen na velike radničke proteste održane u Chicagu dana 1. maja 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više radnika, a osmero je radnika osuđeno na smrt.

U 20. vijeku ovaj datum s vremenom se etablirao kao anarhistički i socijalistički praznik, te je u tim krugovima poznat i kao Međunarodni dan radnika, odnosno Praznik rada. U ovom obliku prvi maj postao je međunarodni praznik socijalnih i ekonomskih uspjeha radničke klase i sindikalnog pokreta.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.