ZDKDanas se obilježava Dan šehida Grada Zenica

Danas se obilježava Dan šehida Grada Zenica

U organizaciji Muftijstva zeničkog, Organizacije porodica šehida i poginulih boraca “Zlatni ljiljan” te Komisije za obilježavanje značajnih datuma, događaja i ličnosti Grada Zenice, ispred spomen-obilježja “Kameni spavač” u tom gradu upriličeno je obilježavanje “Dana šehida grada Zenica”.
Tom je prilikom izveden i prigodan vjerski program u kojem su sudjelovali imami Medžlisa Islamske zajednice Zenica, a predstavnici boračkih organizacija, vlasti i političkih subjekata položili su cvijeće.
-Ovo je kolektivno sjećanje nama, da se generacije i generacije sjećaju šta je bilo u našoj domovini, da su ljudi izgubili živote braneći nas i da bismo mi danas imali slobodu. Najvažnije je institucionalno obilježavanje ovoga dana. Naše individualno obilježavanje bilo čega nekada iščezne, međutim, institucionalno obilježavanje ne iščezne i ono ima kolektivnu svijest, odnosno svi učestvujemo u tome – kazao je glavni imam MIZ Zenica Sumedin ef. Kobilica.
Podsjeća da su s obilježavanjem Dana šehida počeli sinoćnjim vjerskim programom u džematu Arnauti. Upravo je iz tog zeničkog sela, život u proteklom Odbrambeno-oslobodilačkom ratu u BiH izgubio i prvi zenički šehid u redovima Armije Republike BiH Semir Arnaut, koji je poginuo 5. juna 1992. godine, a s njim su tog dana poginula još peterica zeničkih šehida.
Nakon polaganja cvijeća na spomen-obilježju “Kameni spavač”, delegacije će danas obići i šehidsko mezarje u Džematu Arnauti, gdje je ukopan i prvi šehid grada Zenica te će obići i majku rahmetli Semira Arnauta, Muneveru.
Predsjednica Organizacije šehida i poginulih boraca Grada Zenica Nihada Husejnović podsjetila je kako su na spomen-obilježju “Kameni spavač” ispisana imena 924 zenička šehida, ali i da je jedno ime nenamjerno izostavljeno s tog spiska koji je ugraviran na velikim staklenim plohama tog obilježja.
Ona je također izrazila svje nezadovoljstvo činjenicom da su staklene plohe na ovom spomen- obilježju “razbijene kamenom”.

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE