Danas novi saziv Parlamenta BIH, u rukovodstvu SNSD, SDA i HDZ

Tačno u podne danas će biti održana konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

U novom sazivu iz SDA će imati devet poslanika, stranke okupljene oko bh. bloka deset, stranke okupljene oko HDZ-a BiH pet,  SBB dva, dok će po jednog poslanika imati Nezavisni blok, Pokret demokratske akcije – PDA i A-SDA.

Iz Republike Srpske u Predstavničkom domu državnog parlamenta stranke i pojednici okupljeni oko SNSD-a će imati devet, te SDS i PDP-a po dva poslanika.

Predloženim dnevnim redom predviđeno je davanje svečane izjave poslanika, a potom i izbor predsjedavajućeg te prvog i drugog zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma.

Sudeći prema najavi Milorada Dodika u rukovodstvu parlamenta će se naći predstavnici SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH.

Nakon izbora rukovodstva usliediće izbor članova Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH.

U skladu s odredbama Poslovnika, dok se ne izabere predsjedavajući, prvom sjednicom predsjedava najstariji izabrani ili najstariji izabrani prisutni poslanik kao privremeni predsjedavajući. U novom sazivu najstarija je poslanica Nada Mladina (SDP BiH).

Poslovnikom je također definirano da, nakon što poslanici daju izjavu, Dom među svojim članovima bira po jednog predstavnika iz svakog konstitutivnog naroda koji će obavljati dužnosti predsjedavajućeg, te prvog i drugog zamjenika predsjedavajućeg Doma.

(Vijesti.ba)