NaslovnicaLokalne TemeDanas nam je ...

Danas nam je divan dan, zajednički slavimo naš rođendan

Mjesec novembar i datum 11.11. u Visokom je specifičan i interesantan historijski posebno zbog poznate visočke Jangije iz 1911. godine. Međutim taj datum u bližoj prošlosti interesantan je i iz niza drugih razloga koji su vezani za 11.11. Na tadašnjem Radiju Visoko 11.11.1996. godine utemeljen je “Ljubičasti Omladinski Program”, naširoko i nadaleko poznat počevši od svog programa na 92,3 FM, pa do niza drugih aktivnosti, prije svega koncertnih koje su se dešavale u diskoteci “Puls” u vrijeme kada je Visoko bilo koncertno najaktivniji grad u BiH, a o čemu su pisali i tadašnji DANI te svjetski poznati muzički časopis Rolling Stone. Rambo Amadeus i Hladno Pivo su svoje prve poslijeratne koncerte u BiH održali u Visokom, Dino Merlin se za živi koncert “Vječna vatra” spremao u Visokom u Pulsu, grupa Skroz je finalni dio svog prvog albuma prije ulaska u studio usvirala u istom prostoru i nakon toga se LJOP-u zahvalila i stihom: …”tada budi sivi soko pa se vini u Visoko”… Nema domaćeg benda iz tog vremena koji u organizaciji LJOP-a nije svirao u Visokom, a Visoko je tada gledalo i Atomsko Sklonište, Zabranjeno Pušenje, Pips Čips & Video Clips, Psihomodo PoP, Divlje Jagode, Sixpack, Tonija Cetinskog, Damira Urbana … Iz Ljubičastog Omladinskog Programa proizašla je i svojevrsna TV-emisija u to vrijeme izuzetno popularna, a zvala se “Polusatnik” i emitovana je na TV Visoko i na NTV 99.

U periodu postojanja LJOP-a u nekoj njegovoj završnoj fazi kada su se stvari na RTV Visoko počele dešavati kako ne treba, u svijetu se tek pojavljuje internet kao nešto potpuno novo i nepoznato do tada, ne samo u svijetu medija nego uopće. Važno je istaći, i treba da ostane zapisano, da je LJOP na inicijativu Adnana Imamovića bio prva zvanična internet stranica koja je postojala u Visokom. U to vrijeme nisu postojale domene “.ba”, “.co.ba” i slično, najpoznatija je bila domena “.com”. LJOP je svoju prezentaciju imao putem besplatnog servera www.angelfire/vw/ljop. Prva dva intervjua koja su se mogla putem interneta slušati u cijelom svijetu, a koja su bila u produkciji LJOP-a, bili su intervjui sa Neletom Karajlićem i Kemalom Vražićem Ibetom. Iz LJOP-a će se kasnije roditi www.visoko.ba i to 11.11.1998. godine zvanično, iako je postojao nekoliko mjeseci ranije, tačnije 26.08.1998. kada je sekretar Općine Visoko Abdulah Hodžić poklonio posebno limitirano izdanje Visočkog informatora redakciji Ljubičastog Programa iz kojeg je Adnan Imamović svijetu poslao putem interneta prve informacije o gradu Visokom. Kao informativni sajt pod imenom www.visoko.ba na kojem se objavljuju svakodnevno vijesti iz Visokog zvanično postoji od 11.11.1998. godine i kao takav je prvi je sajt nastao u Visokom.

Hvala za sve ove zajedničke godine! Nećemo vas izdati, nismo na prodaju, nećemo dozvoliti pohlepnim političkim diletantima i lokalnim moćnicima željnim despotske i autokratske vlasti da nam se upliću u uređivačku politiku, njihov novac nam ne znači ništa, ostajemo na istom kursu kao i svih prethodnih godina pod sloganom –  “Traganje za istinom bez obzira na posljedice”!

Ovo je i vaš rođendan, pa nek nam je sretan!

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.