Danas je svjetski dan muzike: Kako nam ona poboljšava život?

Vrsta muzike koju slušamo govori dosta o našem karakteru

Slušanje muzike može biti izuzetno zabavno, a neka istraživanja sugerišu da bi vas to moglo učiniti i zdravijim. Muzika može biti izvor zadovoljstva, ali postoje i mnoge druge psihološke koristi. Ona može opustiti um, energizirati tijelo, pa čak i pomoći ljudima da bolje upravljaju bolovima.

Ideja da muzika može utjecati na vaše misli, osjećaje i ponašanje vjerojatno ne iznenađuje toliko. Svi znamo koliko slušanje omiljene pjesme utječe na raspoloženje, a može nas i inspirisati da se pokrenemo.

Ponekad se koristi terapija muzikom za poboljšanje emotivnog zdravlja, te ovo pomaže pacijentima koji se nose sa stresom. Neka istraživanja čak sugerišu da vaš ukus u muziku može pružiti uvid u različite aspekte vaše ličnosti.

Muzika može poboljšati kognitivne performanse

Istraživanja sugerišu da muzika u pozadini ili muzika koja svira dok je slušalac prvenstveno usredotočen na neku drugu aktivnost može poboljšati performanse na kognitivnim zadacima kod starijih odraslih.

Dakle, sljedeći put kad budete radili na nekom zadatku, razmislite o puštanju malo muzike u pozadini ako tražite pojačanje u mentalnim performansama. Razmislite o odabiru instrumentalnih pjesama, a ne onih sa složenim tekstovima, koje bi vas mogle ometati.

Muzika može smanjiti stres

Dugo se vjeruje da muzika može pomoći u smanjenju stresa, te da nam olakšava upravljanje njime. Slušajte meditativnu muziku koja je stvorena da umiri um, te izaziva opuštanje. Slušanje muzike može biti efikasan način da se suočite sa stresom.

Muzika vam može pomoći da manje jedete

Jedna od iznenađujućih psiholoških blagodati muzike je što bi mogla biti koristan alat za mršanje. Ako pokušavate izgubiti koji kilogram, slušanje blage muzike i prigušivanje svjetla mogu vam pomoći u postizanju vaših ciljeva.

Prema jednom istraživanju, ljudi koji su jeli u slabo osvijetljenim restoranima u kojima se svirala tiha muzika konzumirali su 18% manje hrane od onih koji su jeli u drugim restoranima. Istraživači sugerišu da muzika i osvjetljenje pomažu u stvaranju opuštenijeg okruženja. Budući da su sudionici bili opušteniji, moguće da su zato hranu jeli sporije i bili svjesniji kada su se počeli osjećati sitima. Možete pokušati ovo primijeniti u praksi puštajući tihu muziku kod kuće dok jedete večeru. Stvaranjem opuštajućeg okruženja, veća je vjerovatnoća da ćete jesti polako i, prema tome, prije ćete se osjećati sito.

Muzika vam može poboljšati memoriju

Mnogi studenti uživaju u slušanju muzike dok uče. Neki bolje uče dok slušaju omiljenu muziku, te vjeruju kako je ovo dobra ideja, dok drugima muzika može služiti kao ugodna distrakcija. Istraživanja sugerišu da bi muzika mogla pomoći, ali ovo zavisi o različitim faktorima, poput vrste muzike, te emocijama koje određena muzika budi.

U jednom istraživanju studenti su bolje učili kada su slušali pozitivnu muziku, te im slušanje nije ometalo pamćenje. Drugo istraživanje pokazuje da je slušanje muzike korisno za one koji žele naučiti novi jezik.

Može vam pomoći u upravljanju bolom

Istraživanja su pokazala da muzika može biti od velike pomoći u upravljanju bolom. Jedno istraživanje na pacijentima s fibromialgijom pokazalo je da su oni koji su slušali muziku samo jedan sat dnevno imali značajno smanjenje bola u odnosu na one u kontrolnoj grupi. Nakon četiri mjeseca sudionici koji su svakodnevno slušali muziku doživjeli su značajno smanjenje osjećaja boli i depresije. Takvi rezultati sugerišuda bi muzikoterapija mogla biti važan alat u liječenju hroničnih bolova.

Muzika vam može pomoći da bolje spavate

Nesanica je ozbiljan problem koji pogađa mnoge ljude. Iako postoje različite metode liječenja ovog problema, istraživanja pokazuju da slušanje muzike može biti siguran, učinkovit i prihvatljiv lijek. U jednom istraživanju sudionici su tri sedmice slušali muziku ili audio knjigu prije spavanja. Na kraju je dokazano da su oni koji su slušali muziku imali bolju kvalitetu spavanja.

Može povećati motivaciju

Mnogim ljudima je lakše vježbati dok slušaju muziku, a istraživači su otkrili da slušanje brze muzike motiviše ljude da se više trude. Sljedeći put kada krenete na trening, razmislite o pripremanju playliste pune brzih i pozitivnih melodija koje će vam povećati motivaciju i pomoći vam da više uživate u vježbanju.

Može poboljšati raspoloženje

Muzika nas može učiniti sretnijima, barem tako kažu istraživanja. Muzika se povezana s uzbuđenjem i pozitivnim raspoloženjem. Vrsta muzike je također važna. Klasična muzika, na primjer, ima ogromne prednosti za povećanje raspoloženja.

E. Idić / body.ba