Danas je Svjetski dan hljeba

Svjetski dan hrane i Svjetski dan hljeba

Budući da je FAO (Organizacija za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda) osnovan 16. listopada, svake se godine toga datuma slavi Svjetski dan hrane (World Food Day).



Danas je Svjetski dan hljeba, vjerovatno prve namirnice koju je čovjek napravio svojim rukama.

Postoji od kada je i nas. I jedu ga svi, bez obzira na rasu, pol, dob. Okamenjeni ostaci hljeba pronađeni u pećinama stari su i preko 12 000 godina.

Hljeb se javlja i kao ritualni predmet u mnogim obredima Slovena, vezanih za rođenje djeteta, ženidbu ili udaju, kućnu i seosku slavu ili godišnje praznike.

U arapskom svijetu pekari su ranije smatrani dobrim domaćinima i prilikama za ženidbu jer su bili bogati, svi mještani su svoje hljebove pekli kod njih, garantovali su sitost i stabilnost. Trendovi u ishrani su upotrebu hljeba doveli u pitanje, ali bezrazlozno jer ako se konzumira umjereno, hljeb je zdrava i potrebna namirnica.

Pogotovo ako je nepravljena na zdrav i starinski način.

Živio hljeb … i pekari