Danas je Suvada Mameledžija otišla put vječnosti

Danas (19.02.2021.) u 10 sati zauvjek je prestalo da kuca hrabro, sportsko, a prije svega visočko srce, naše sugrađanke Suvade Mameledžije.

Suvada Mameladžija- Suda , rodjena je 10.12.1959. godine u Visokom.

Prvi puta Suvada  1982. godine biva  proglašena kao  prva dama, za naj  sportistkinju  godine u Visokom.

Vrlo mlada poćinje sa sportskim aktivnostima i treninzima , da bi  11.04.1975. godine zvanično nastupila za Ženski rukometni klub „Bosna“ Visoko za koji je igrala 30 godina, a trenerica u ovom klubu je punih   16 godina.

U toku svoje bogate sportske karijere Suvada je nastupala na takmičenjima validnih liga kao i u sportu za osobe sa invaliditetom(OSI), nastupajući za klubske ali i reprezentativne selekcije.

Prva je ženska osoba- dama , koja je 1982. godine na proglašenju najboljih sportista općine Visoko proglašena za najbolju sportistkinju Visokog. U narednom periodu tu titulu ponijela je u više navrata, tako da danas sa sigurnošću možemo reći da je Suvada Mameledžija definitivno najuspješnija sportašica općine Visoko. U kategoriji sportista sa invaliditetom proglašavana je 7 puta za najbolju sportistkinju, a bavila se raznim sportski granama… atletika, kuglanje, boćanje, streljaštvo… itd

Na nivou ZDK u sportu za osobe sa invaliditetom Suvada je proglašavana 5 puta za sportistkinju godine, ali i na najvišem nivou u BiH, Suvada je proglašavana za najuspješniju sportistkinju , posebno kad je u pitanju oblast atletike.

Bila je angažovana na poslovima  rukometnog sudije i delegata na rukometnim utakmicama, te trenera ŽRK Bosna Visoko. Uz napomenu  da je Suvada Mameledžija nosilac Povelje grada Visoko kao zaslužni sportista.

***