Danas je Aliđun (Ilindan) svetac zaštitnik Bosne

Ilindan!!! Svima koji slave Srećna Slava! Sveti Ilija je staro zavjetni prorok kojeg poštuju sve religije na našim prostorima. Pretposljednja bosanska kraljica KATARINA KOSAČA KOTROMANIĆ je za svoje vladavine dobila papsku bulu od Vatikana da je Sv. ILIJA zaštitnik Bosne. U Visokom se uvijek govorilo da je “do podne Ilija od podne Alija” i uvijek bio teferič na “Aldjun”. što u prevodu na srpski znači Ilindan. Nisu li ovo dovoljni razlozi da naša bivša opština proglasi Sv. Iliju za zaštitnika grada i da na grbu opštine bude lik Ilije svetog!!! Za toleranciju i multikulturnost i evropske vrijednosti demokratije bio bi to sjajan potez. U ime ZPDM podnijet ćemo zvaničan prijedlog za to.
Da li ste za ZA???

Izvor FB profil: Задња Пошта Доње Моштре

***
Danas je Aliđun (Ilindan) svetac zaštitnik Bosne slično kao što je sveti Đorđe zaštitnik Engleske. Biskup fra Pavao Dragićević tražio je od Vatikana da se sveti Ilija slavi kao zaštitnik Bosanskog Kraljevstva. Vatikan je udovoljio njegovom zahtjevu 1752. godine. Sveti Ilija živio je i svoju misiju obavljao u 9. stoljeću p.n.e. tj. prije oko 3000 godina. Katolici slave svetog Iliju 20. jula, a pravoslavci i muslimani 2. avgusta. Molitva za kišu koja se uči za Ilindan (Aliđun) je kod muslimana Bosne sačuvana u izvornom obliku iz paganskog doba za razliku od kršćana kod kojih je pod uticajem svećenstva prilagođena … Diljem Bosne su mjesta na kojima se učila kišna dova (molitva) na današnji dan …

Izvor FB profil: Udruženje Bošnjaka “Kralj Tvrtko”

FB izvor:

Husaric Haris Jedna od njih je kišna dova na planini Ratiš u opštini Srebrenik, koja se održava danas. Dobrodošli ste da nam se pridružite …

Udruženje Bošnjaka “Kralj Tvrtko” Na tromeđi zeničke, kakanjske i zavidovićke općine je plato Lastavica na kome se uči kišna dova …

… Nekad je Bosna bila ponosna, puna Bošnjana gorštaka, a sada smo samo grupe ljudi, koji se podijeliše po vjeri, rasuše se po svijetu, i zaboraviše na nekada hrabre i poštene Bošnjane. SLAVA BOSNI !

vecernji.ba: Sveti Ilija – zaštitnik katoličkog kraljevstva Bosne i Hrvata Bosne i Hercegovine

Biskup fra Pavao Dragićević tražio je od Svete Stolice (Vatikana) da se sv. Ilija slavi kao zaštitnik Bosanskog kraljevstva i to je Katolička crkva odobrila!

Prorok Ilija živo je i svoju misiju obavljao u 9. st. prije Krista. Dakle, skoro tri tisuće godina prije nas. Djelovao je i naviještao Božju riječ u Sjevernom izraelskom kraljevstvu (današnjem Izraelu) za vrijeme kralja Ahaba i njegova žene Izebele.  Spada u četiri osobe Starog Zavjeta ili vremena prije Isusa, koje evanđelja posebno spominju.

To su Abraham, Mojsije David i Ilija.

Evanđelisti su obuzeti likom ovog čovjeka velike vjere, te ga zato spominju više puta. On je veliki junak, koji se ne bori za sebe, nego za Boga. Borio se kao nijedan prorok prije njega da njegov narod ne ode od Boga, nego da pripada i da se klanja samo Bogu.

Ime Ilija znači:  Gospodin je moj Bog!

Govorio je:   Ne može se častiti i klanjati krivim bogovima uz pravog Boga.

Borio se protiv idola u svom narodu.

Prorok Ilija poziva svoje sunarodnjake, a to je poruka i za suvremenog čovjeka, da napravi jasnu sliku u sebi:

Koga ljubi i kome se klanja?

Gdje je čovjekovo srce?