NaslovnicaBiHPolitikaDanas dogovor...

Danas dogovor ili raspad koalicije

Demokratska fronta (DF) Željka Komšića danas će od Finansijske policije FBiH zatražiti da uđe i istraži poslovanje svih javnih preduzeća koja su u nadležnosti njihovih resora u Vladi FBiH.

Ovo su  najavili ministri iz DF-a, njih četvero, koji participiraju u novoj vladi, čiji je rad od samog starta opterećen gotovo nepremostivim ideološkim i političkim razlikama među partnerima.

Istovremeno, danas bi iznimno značajan sastanak trebalo da održe i lider HDZ-a Dragan Čović i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović, kojima bi, iako još nema zvanične potvrde, mogao da se priključi i lider DF-a Željko Komšić. Od samog ishoda ovog sastanka umnogome će zavisiti i dalje funkcioniranje izvršne vlasti u Federaciji, jer bi se, u slučaju neuspjeha, kriza mogla preliti i na nivo države, što bi, opet, moglo da izazove ogromne turbulencije u novim koalicijama koje su tek otkočile evropski put i otpočele velike reforme.

Kriza Vlade Federacije, naime, traje još od sredine aprila, a uzrokovana je prevashodno sukobom DF-a i HDZ-a u vezi sa načinom imenovanja i razrješenja uprava u federalnim javnim kompanijama.

Posljednje dvije sjednice Vlade FBiH održane su bez prisustva ministara HDZ-a, jer ova stranka insistira da se na dnevni red uvrsti pitanje rada uprava u pojedinim kompanijama u Hercegovini, koje sada partija Dragana Čovića ne kontrolira. Iz DF-a danasr su odgovorili da neće biti imenovanja uprava “sve dok u javna preduzeća ne uđe Finansijska policija”.

Na konferenciji za novinare, kojoj su prisustvovali ministri Aleksandar Remetić, Reuf Bajrović, Milan Mandilović i Snježana Soldat, poručeno je da je DF odlučan da pozovu Finansijsku policiju.

“Na temelju nalaza Finansijske policije, ako za tim bude potrebe, spremni smo da pozovemo i druge istražne i pravosudne organe da izvrše uvid u poslovanje preduzeća u većinskom vlasništvu FBiH”, rekao je Aleksandar Remetić, ministar trgovine i potpredsjednik Vlade FBiH.

On je naveo da prije poduzimanja bilo kakvih novih koraka DF želi da budu identificirani “odgovorni za gubitke desetina ili stotina miliona KM”.

“Ne možemo pristati na imenovanje novih upravljačkih struktura koje će nastaviti da po političkim instrukcijama uništavaju resurse građana ove zemlje”, kazao je Remetić, odbacivši optužbe da je djelovanje DF-a usmjereno protiv hrvatskog naroda.

“Osuđujemo tvrdnje da su naše aktivnosti usmjerene protiv jednog ili drugog naroda. Lopovi nemaju ni vjeru ni naciju, već su samo kriminalci”, kazao je Remetić.

Sam ulazak Finansijske policije u javna preduzeća, čini se, dogovoren je ranije, no, prema riječima Reufa Bajrovića, ministra energetike, oni to nisu ranije mogli provesti, jer nisu bili vlast.

“Sada smo u situaciji da to uradimo, a s obzirom na to da mislimo ono što govorimo, onda i radimo ono što mislimo”, kazao je Bajrović.

Ministar energetike naglasio je da je DF spreman na kompromis, ali da kompromis ne znači da bude uvijek onako kako jedan od partnera traži.

Bajrović je pozvao danas i druge stranke i njihove ministre u Vladi da pozovu Finansijsku policiju u ona preduzeća koja su u njihovoj nadležnosti.

Sam Čović je izjavio da je kriza na vrhuncu i da se mora pronaći dogovor kako dalje.

“Za vikend sam razmijenio puno poruka, sutra ću sjesti sa Izetbegovićem i vrlo jasno definisati poziciju: ili ćemo odmah pokrenuti stvari, ili ćemo jasno javnosti reći da ova koalicija više ne radi i da se traži neko novo rješenje”, rekao je Čović.

On je zaključio da ovako uspostavljena vlast u FBiH ne može funkcionirati, “jer ne postoji zajednički stav kako rješavati ključne probleme”.

“Činjenica je da smo jednu ili dvije sjednice Vlade održali tako da se prvo nešto dogovorimo, a onda se na sjednici Vlade različitim tehničkim varijacijama izigra taj dogovor”, naveo je lider HDZ-a.

Osvrnuvši se na stavove DF-a, Čović je je rekao kako je ispalo da njihovi ministri igraju “toplo-hladno”, tako što se nešto jedan dan stavi na dnevni red sjednice Vlade, a onda se na samoj sjednici to skida.

“Ključni je problem da se pokušava zadržati postojeće katastrofalno stanje u preduzećima gdje Vlada FBiH ima većinske ili upravljačke pakete, a prije svega mislim na preduzeća u Hercegovini, ‘Aluminij’ i ‘HT Eronet'”, istakao je lider HDZ-a BiH.

Čampara: I SDA poziva Finansijsku policiju 

Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova (SDA), izjavio je da on i drugi ministri iz SDA podržavaju poziv DF-a da Finansijska policija uđe u javna preduzeća.

“Mi apsolutno podržavamo prijedlog DF-a te se priključujemo pozivu. Naravno, Finansijska policija, ali i drugi istražni organi, mogu ući u javne kompanije i bez našeg poziva, odnosno po službenoj dužnosti. Mi ih pozivamo da to rade, ali posao Finansijske policije i Vlade Federacije BiH su dva odvojena procesa”, rekao je Čampara.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.