Dan ZDK: Stjepanu Mesiću i Hulusiju Akaru dodijeljene plakete počasnog građanina ZDK

Mesić je prije ceremonije dodjele priznanja i svečane sjednice Skupštine ZDK održao sastanak s premijerom kantona Miralemom Galijaševićem i predsjedavajućim Skupštine ZDK Jasminom Duvnjakom te drugim laureatima Zeničko-dobojskog kantona.

Odbor je ove godine Plakete ZDK odlučio dodijeliti Razvojnom programu Ujedinjenih nacija (UNDP) za izuzetan doprinos obnovi i razvoju ZDK, kompaniji ALMA RAS d.o.o. Olovo, za izuzetan doprinos razvoju privrede, dr. Mirjani Agačević iz Zenice za izuzetan doprinos razvoju Kantona u oblasti medicine, akademiku prof. dr. Dževadu Karahasanu iz Sarajeva, za izuzetan doprinos u razvoju društvenih djelatnosti te afirmaciji kulture i umjetnosti, Ženskom rukometnom klubu Krivaja Zavidovići za izuzetan doprinos u razvoju sporta i afirmaciji ženskog sporta i promociji ZDK, Reprezentaciji BiH u sjedećoj odbojci za vrhunske sportske rezultate i izuzetan doprinos u razvoju sporta i promociji ZDK i države BiH te posthumno Emilu Brniću iz Zenice, donedavno direktoru Doma penzionera u Zenici, za doprinos u razvoju Kantona. Plaketa Zeničko-dobojskog kantona dodijeljena je i Ismailu Zulfiću iz Zenice, za izuzetan doprinos promociji ZDK.

Prilikom razgovora s laureatima, Mesić je izrazio zadovoljstvo što je u društvu ljudi koji svojim radom i aktivnostima doprinose Zeničko-dobojskom kantonu, a dodao je da ga nagrada koju je on primio podsjeća na borbu BiH da opstane u svojim granicama. Kazao je da je BiH uprkos stalnim napadima uvijek imala ljude koji su pobjeđivali na svojim poljima.

“Poznato je da je za vrijeme bosanskih vladara BiH bila jedan entitet, za vrijeme turskog adeta i imperijalne Turske opet jedan entitet, pa i za vrijeme Austrije i Jugoslavije jedan entitet i sada dolazimo do dva entiteta, što je historijski diskontinuitet. Ratne prilike su bile takve i možemo se nadati da će se granice entiteta u budućnosti smanjivati i da će BiH ponovo profunkcionirati kao jedinstvena zajednica. Tu griješe i Međunarodna zajednica, EU i svjetska organizacija”, kazao je Mesić.

Opisujući podršku Bosni i Hercegovini iz Beograda i Zagreba kazao je da je problem što u tim porukama postoji “ali”. Pojasnio je da se sve poruke iz Zagreba i Beograda odnose na cjelovitu BiH, ali da oni koji ih šalju podršku daju i onima koji žele podjele.

“Paddy Ashdown je one koji ne žele cjeloviti BiH odstranio iz politike i sfere kojoj ne pripadaju. Ko ne prihvata pravila, kao i u sportu, sudija ga isključuje, tako treba i u politici. Valentin Inzko je dobar čovjek, ali nema snagu koju mu daje njegova država da isključi onoga ko ne priznaje pravila. To najviše smeta BiH. Sve ovisi o Zagrebu i Beogradu. I Zagreb i Beograd šalju poruke da su za cjelovitu BiH, a onda dolazi ‘ali’. Kada sam ja bio predsjednik Hrvatske uvijek sam slao poruku Bosancima i Hercegovcima, ali i Hrvatima, da im je domovina BiH i glavni grad Sarajevo”, zaključio je Mesić.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević je čestitao svim laureatima na priznanjima.

“Borimo se s problemima koji su prisutni u sferi organizovanja života i mislim da to uspješno realizujemo. Vi ste Zeničko-dobojski kanton učinili mjestom lijepog življenja”, poručio je Galijašević laureatima.

Nakon ceremonije u holu zgrade kantona upriličen je prijem za sve posjetioce.

Klix