Dan sjećanja na stradale Židove, učenike Franjevačke gimnazije Visoko

U srijedu 30. 9. 2020. u 18:00, Franjevačka klasična gimnazija Visoko u svome dvorištu će prirediti prigodan program obilježavajući po prvi put Dan sjećanja na stradale Židove učenike Franjevačke gimnazije, koji su 30. 9. 1941. odlukom Ministarstva prosvjete NDH ispisani iz škole, a većina njih su, zajedno sa svojim obiteljima, potom odvedeni i ubijeni u logorima smrti u Gospiću i Jasenovcu. 

U kronici naše Gimnazije dana 29. 9. 1941. kroničar fra Lujo Zloušić napisao je na cijeloj jednoj stranici samo jednu rečenicu: „30. IX – Ispis đaka Židova.“ U toj je rečenici, kako napisa Ivan Lovrenović, “komprimiran sav užas sudbine što se na taj narod sručila u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj kao i u drugim zemljama koje su prišle Hitleru i nacizmu”.  

Nastojeći njegovati kulturu sjećanja i solidarnosti sa žrtvama mržnje i zla, žrtvama nacizma, fašizma, komunizma, nacionalizma i drugih ideologija 20. stoljeća, želimo probuditi sjećanje na ove svoje zaboravljene kolege kojima je oduzeto pravo na školovanje, a zatim su neljudski poniženi i okrutno ubijeni. Izgovarajući s poštovanjem izgovoriti njihova imena, želimo počastiti uspomenu na njih i izraziti sućut njihovoj rodbini.


U obilježavanju ovoga podržali su nas pojedinci i ustanove:
– Jevrejska zajednica BiH, g. Jakob Finci, predsjednik
– dr. Eli Tauber, savjetnik za kulturu i religiju Jevrejske zajednice BiH
– g. Igor Kožemjakin, Jevrejska Opština Sarajevo
– Arhiv Bosne i Hercegovine, Sarajevo
– Zavičajni muzej Visoko
– dr. Ivo Goldstein, Zagreb
– g. Zdenko Antović, Visoko