Dan sjećanja na Ilhana Dervovića

Dan sjećanja na Ilhana Dervovića, autora dokumentarnih filmova o prirodnoj i kulturnoj baštini i dodjela Godišnje nagrade za istraživanje biodiverziteta i zaštitu okoliša, upriličeni su u subotu u Visokom.

Godišnju nagradu Ilhan Dervović dobile su studentice Neira Babić, Melisa Nicević i Monika Šafhauzen za istraživanje šišmiša na zaštićenom području Bentbaša.

Tijekom istraživanja one su otkrile novu vrstu šišmiša za Bosnu i Hercegovinu. S patuljastim brkatim šišmišom (Myotic alcatoe) kojeg su te studentice biologije i veterine otkrile na Bentbaši, Bosna i Hercegovine ima evidentirane 32 vrste šišmiša, što je iznimno veliki broj za europske prilike.

Predstavnici organizatora, predsjednik Centra za krš i speleologiju Jasminko Mulaomerović i predsjednik Društva Naše ptice Dražen Kotrošan, čestitali su mladim istraživačicama i uručili im plaketu, rad umjetnika Alena Džinde iz Visokog, koja je odlivna u radionici Ranka Ravlije u Varešu, te novčani iznos od 1000 maraka.

Potom je predstavljen jedan iz niza filmova Ilhana Dervovića o bosanskohercegoivačkim planinama, onaj o Čvrsnici, te knjiga o planinama Jasminka Mulaomerovića pod nazivom “Staze, zastanci”.

Ilhan Dervović (1958-2016.) bio je kamerman, redatelj i producent više od 50 dokumentarnih i kratkih filmova te više serijala dokumentarnih filmova koji su emitirani na najgledanijim televizijskim programima u Bosni i Hercegovini ili prikazani na festivalima ekološkog, dokumentarnog, arheološkog i kratkog filma u brojnim zemljama.

Ove godine Općinsko vijeće Visoko posthumno je dodijelilo povelju za životno djelo Ilhanu Dervoviću, na prijedlog direktora Zavičajnog muzeja Visoko Elvedina Šabanovića, priopćili su organizatori.

Fena