Dan šehida u MZ Radovlje (Foto)

Drugi dan Ramazanskog bajrama u Bosni i Hercegovini obilježava se i kao Dan šehida, dan trajnog sjećanja na hrabre borce koji su svoje živote dali braneći Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine. Dan šehida ustanovljen je odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH 23. januara 1995. godine.

Na podrućju MZ Radovlje gravitiraju tri džemmata (Maurovići, Kalići i Džindići) sa vlastitim mezarjima u kojima izmedju ostalih merhuma sahranjeni su i poginuli borci- šehidi inšaAllah, koji svoje živote položiše za odbranu Bosne i Hercegovine. Predviđeno učenje odlomaka časnog Kur*ana i određene dove prvo su proučene na mezarju Lisovo gdje je sahranjen šehid Meša Našid a potom Maurovići sa Sead ef Goralijom imamom tog džemata, da bi potom bilo upriličeno okupljanje na spomen česmi uz prisustvo imama, predstavnika porodica poginulih boraca, rodbine, prijatelja i komšija …

Nakon toga slijedi obilazak mezarja u Kalićima- Slatina sa Fahrudin ef Bećirović imam iz džemata Kalići te odlazak u džemat Džindići gdje se proučilo i dove uputile Uzvišenom Stvoritelju Milostivom sa imamom Nijaz ef Keso. Po završetku obilaska mezarja džuma namaz se klanjala u džamiji Džindići uz posebno nadahnuti vazu nasihat hatiba Nijaz ef posvećenom značaju i bitnosti sjećanja na šehide, uz opasku na potrebu budnosti u pogledu očuvanja naše jedne jedine BiH , te dovom upučenom i za pomoć narodu Palestine.

Džumu namaz predvodio je profesor Mustafa ef Berhamović. Proučena je i zajednička dova na hatmu koju su tradicionalno proučili imami MIZ Visoko. Na poslijetku imam Njiaz ef Keso pozvao je prisutne da pogledaju i izložbu fotografija ( nepoznatih autora ) postavljenoj u povodu Dana šehida u mektebskoj učionici džemata Džindići. Nakon prošlogodišnje izložbe Kur*ana prevedenih na 18 svjetskih jezika i ove godine izložba koja budi sjećanja na period agresije na BiH u periodu 1992.-1995. godina.

Foto by Senad Goralija 14.maj 2021. godine 02.ševval 1442. h/g

Mjesna Zajednica Radovlje