Dan poreske slobode! – Građani BiH radili 161 dan u godini za državu

Bosanskohercegovačko društvo danas je teoretski zaradilo dovoljno da plati svoje poreze, stoga svim građankama i građanima želimo sretan Dan poreske slobode. Ovo je značajan datum za sve poreske obveznike jer pokazuje koliko dugo Bosanci i Hercegovci trebaju raditi kako bi platili sve ovogodišnje poreze.

Do danas smo radili da bismo platili ukupan iznos PDV-a, akciza/trošarina, putarina, doprinosa za penziono, zdravstveno i osiguranje od nezapsolenosti, porez na dohodak i dobit, te druge manje poreze, takse i naknade. Od danas pa do kraja godine radimo za sebe i svoje potrebe, saopćeno je iz Centra za politike i upravljanje.

Šta se promijenilo u odnosu na prethodne dvije godine?

Ove godine su građani BiH radili za plaćanje poreza 161 dan, dok su 2018. godine radili 162 dana (Dan poreske slobode je padao na 11. juni), a 2017. godine su radili 152 dana (Dan poreske slobode je padao na 2. juni). Zbog veće ekonomske aktivnosti i povećane kontrole, u prethodnoj godini poboljšana je naplata poreza, te je iznos svih naplaćenih poreza bio viši u odnosu na 2017. godinu. Ipak, veća ekonomka aktivnost rezultirala je rastom BDP-a, što je uticalo na to da porezni teret ostane na istom nivou.

Na www.mojporez.ba izračunajte vaš lični Dan poreske slobode!

Ovim povodom predstavljamo ažuriranu platformu www.mojporez.ba na kojoj možete izračunati vaš lični Dan poreske slobode – dan kada prestajete raditi za plaćanje poreza, a počinjete raditi za sebe. Zbog kompleksnog poreskog sistema i složene administrativne strukture državnog aparata, prikupljanje i utrošak poreza građanima slabo su razumljivi. Ovaj alat korisniku/ici omogućava da na osnovu sopstvenih primanja i potrošačkih navika sazna koliko poreza plaća na godišnjem i mjesečnom nivou, po kojim osnovama, te na šta se tačno troši novac koji uplaćuje u budžete. Dan poreske slobode za prosječnog radnika/cu u BiH je tek za mjesec i po dana.

Šta sve plaćamo kroz poreze?

Građani BiH trebaju biti svjesni da kroz poreze i doprinose plaćaju javne usluge (penzije, zdravstvo, obrazovanje, infrastukturu, administraciju, odbranu, javni red i sigurnost, socijalnu zaštitu…) i informisani o iznosu novca koji na mjesečnom i godišnjem nivou izdvajaju u te svrhe.

Primjera radi, u 2018. godini najviše poreskog novca potrošeno je na penzije i socijalnu zaštitu, zdravstvo, te opšte javne usluge, a tačan iznos potrošen na pojedinačne javne funkcije, kao i iznos skupljenih poreznih sredstava se može pronaći na www.mojporez.ba.

Na ovaj način platforma ima i edukativnu ulogu, jer će građani i građanke nakon korištenja platforme znati koliko svog novca izdvajaju za pojedinačne javne usluge, a na osnovu čega mogu donijeti svoj sud o zadovoljstvu za pružene javne usluge, dodaju iz Centra za politike i upravljanje.

radiosarajevo.ba