Lokalne TemePozitivno VisokoDan planete Zemlje u Gimnaziji “Visoko”: Eko škola “Misli o prirodi”

Dan planete Zemlje u Gimnaziji “Visoko”: Eko škola “Misli o prirodi”

Dan planete Zemlje u Gimnaziji “Visoko” obilježen je u okviru realizacije projekta Eko škola “Misli o prirodi” koju implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), a finansira Švedska.
Zaštititi, čuvati i brinuti o okolini – to je bitno!
Kako je uopšte došlo do početka realizacija obilježavanja ovog značajnog dana? Na konferenciji UNESCO-a 1969. godine John McConnell je prvi put predstavio ideju obilježavanja Dana planete Zemlje te je iste godine dizajnirana zastava Zemlje. Sam naziv “Earth day” je prvi put upotrijebio gradonačelnik San Francisca Joseph Alioto 21. marta 1969. godine, a Opća skupština Ujedinjenih naroda je 22. april proglasila kao međunarodni Dan planete Zemlje.
U okviru brojnih ekoloških aktivnosti obuhvaćenih projektom “Misli o prirodi” gimnazijalci su i ove godine odlučili obilježiti ovaj poseban datum za našu planetu i to akcijom čišćenja okoline naše škole i obližnjih deponija. Inicijator ovog pohvalnog akta je članica Eko odbora prof. Mulija Muhamedagić, a njenom pozivu se odazvao veliki broj učenika i učenica naše škole. Akciji su se odazvali i bivši učenici Gimnazije, kao i članovi lokalne zajednice te JKP Visoko. Navedenu aktivnost je medijski popratila ekipa Radiotelevizije “Visoko” koja su partner škole u ovom projektu.
Prikupljeno je mnogo smeća te izvršeno razdvajanje stakla, limenki i plastike. Akcija je uspješno realizovana, a cilj je bio, pored čistog okoliša, i buđenje svijesti o vrijednosti prirode u kojoj živimo i svega što nam ona pruža.
Promijenimo svoje navike, razmišljajmo drugačije i budimo bolji ljudi postavljajući fokus na našu planetu!
Sretan Dan planete Zemlje!
Misili o prirodi!
Tekst: Nedžla Čabaravdić 2. a
Fotografije: Nedžla Čabaravdić i Ekološka sekcija Gimnazije “Visoko”

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE