SvijetAmerikaDan nezavisnosti BiH obilježen i u Kanadi

Dan nezavisnosti BiH obilježen i u Kanadi

Više od deset gradonačelnika u Kanadi, članovi vlade i parlamenta, ukazali su počast državi Bosni i Hercegovine čestitajući 1. mart, Dan nezavisnosti BiH, saopćio je Institut za istraživanje genocida, koji djeluje u toj zemlji.

Čestitke su upućene iz glavnog grada Otave, najvećeg kanadskog grada Toronta i olimpijskog Kalgarija, grada pobratima sa Sarajevom. O blagodatima države Bosne i Hercegovine upoznato je 25 miliona stanovnika tih gradova.

U pisanim čestitkama, gradonačelnicu su naveli da se pridružuju bosanskohercegovačkoj dijaspori u Kanadi u proslavi Dana nezavisnosti te su istaknuli veliki značaj kao simbola suvereniteta, nezavisnosti, integriteta i jedinstva BiH.

Istaknuli su da je Dan nezavisnosti trenutak za razmišljanje o borbama i žrtvama za postizanje nezavisnosti BiH i napretku postignutom od tada. Otpornost i duh bosanskog naroda su inspiracija svima, konstatiraju kanadski politički zvaničnici.

Također su  naveli da su ponosni što imaju tako aktivnu i raznoliku bosanskohercegovačku zajednicu koja obogaćuje kanadski kulturni mozaik. Doprinosi bosanskohercegovačke dijaspore u Kanadi u različitim sferama, bilo da se radi o poslu, umjetnosti, akademiji ili društvenom radu, neprocjenjivi su, podstiču razumijevanje i saradnju među svim stanovnicima, zaključuju kanadski zvaničnici.

Odlukom gradonačelnika Toronta, Kalgarija i Hamiltona, povodom 1. marta, Dana nezavisnosti BiH, na centralne jarbole ispred sjedišta gradskih skupština podignute su državne zastave BiH.

Za članove bh. dijaspore, ovo su trenuci za pamćenje i mnoge porodice s djecom zabilježile su ih vlastitim fotografijama. Elektronski simboli s nazivima kanadskih gradova su također u bojama zastave u počast državi BiH.

Mi u Kanadi smo svjedoci da Bosna i Hercegovina jača u Kanadi. Njeni neprijatelji u Kanadi, a ima ih mnogo, bili su uvjereni da će nestati BiH. Ali Bosne i Hercegovine sve više ima u Kanadi. Kanada stoji uz Bosnu i Hercegovinu – navedeno je u saopćenju Instituta za istraživanje genocida.

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE