NaslovnicaLokalne TemeDan mentalnog...

Dan mentalnog zdravlja u Gimnaziji “Visoko”

Svake godine 10. oktobra se obilježava Dan mentalnog zdravlja s ciljem podizanja svijesti o problemima mentalnog zdravlja s kojim se susreću današnje generacije.
Mjesec oktobar je generalno mjesec u kojem se radi na razvoju mozga. Razvoj mozga je itekako bitan, a bitno je pričati i o ego mehanizmu, racionalizaciji, projekciji, njegovanju i uništavanju našeg mentalnog zdravlja. Zato su visočki gimnazijalci u petak, 8. oktobra, obilježili Dan mentalnog zdravlja u prostorijama škole.

Zajedno sa pedagogicom i profesoricom pedagogije Sanitom Nukić, profesoricom psihologije Marjanom Stanković i učenicima pedagoškog smjera pričali smo o važnosti mentalnog zdravlja i podizanju svijesti o njemu. Mentalno zdravlje predstavlja jedan od najvažnijih faktora našeg života. U njegovom očuvanju važnu ulogu igra podrška roditelja, prijatelja ili drugih osoba od povjerenja, ali i bavljenje sportom i razni hobiji jer, kako kaže profesorica Marjana Stanković: “Ako osoba propada psihički, ona propada i fizički, ako propada fizički, ona propada i psihički. Tijelo i um uvijek trebamo posmatrati kao jedno.”

U našem druženju smo se dotakli situacija u kojim naše mentalno zdravlje može biti ugroženo, faktorima koji dovede do promjene raspoloženja, samopouzdanja i pitanja gdje se nalazi uzrok svemu tome. Omar Zahirović, učenik četvrtog razreda pedagoškog smjera, pročitao nam je svoj rad u kojem je služeći se psihoanalizom, po uzoru na Sigmunda Freuda, predstavio Mersaulta, glavnog junaka knjige “Stranac”. Time je učenicima drugog razreda koji prije nisu imali priliku da se susreću sa Freudovom psihoanalizom pobliže pojasnio pojam Freudovog shvatanja čovjeka i njegovu podjelu uma, odnosno topografiju ličnosti.

Na samom kraju našeg druženja dotakli smo se i važnosti pozitivne misli, iskrenosti i razgovora. Razgovor je jezgro svega. Razgovorom se sve pokreće i završava. Da bismo očuvali svoje mentalno zdravlje, pozitivne misli, zdravo tijelo, naučili smo da treba da razgovaramo. Nemojte misliti da je vaše tijelo vreća bez dna, da treba da se zatvarate u sebe. Pričajte! Zapamtite da uvijek postoji neko s kime možete razgovarati, bilo da se radi o roditelju, prijatelju, profesoru ili pedagogu. Niste sami, niti naše mentalno zdravlje može da opstane samo. Jako je bitno da volimo sebe i poštujemo svoje tijelo i um. Slažemo se sa Sigmundom Freudom: “Svjesni um se može usporediti sa fontanom koja igra na suncu i upada nazad u veliki bazen podsvijesti iz kojeg izlazi.”

Tekst: Hasna Baković i Ajla Sudžuka 2. C
Fotografije: Melika Granov 2. C i Selma Provalić 2. D

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.