Lokalne TemeDan maternjeg jezika obilježen u Gimnaziji "Visoko"

Dan maternjeg jezika obilježen u Gimnaziji “Visoko”

Svaki 21. februar od 2000. godine obilježava se kao Dan maternjeg jezika s ciljem unapređivanja, učenja i razvoja maternjeg jezika te njegovanja jezične i kulturne različitosti i višejezičnosti. Učenice 2. razreda Gimnazije Visoko sa profesoricom Almom Skopljak obilježile su ovaj dan časom historije jezika. Uz predstavljanje bosanske kulture i jezika i igrokaz te vokalne izvedbe svojim školskim kolegama ukazale su na važnost obrazovanja, kulture i pismenosti.

“Predstavljen je historijski razvoj bosanskog jezika od njegovih početaka do danas pa smo se podsjetili uloge Ćirila i Metodija, staroslavenskog kao prvog pisanog jezika svih Slavena, bosanske redakcije staroslavenskog, iz koje će se i razviti bosanski jezik, značaja krajišničkih pisama, glagoljice, bosančice, arebice i književnosti na orijentalnim jezicima, statusa bosanskog jezika u doba osmanske i austrougarske vladavine, ali i u Jugoslaviji i njegovog daljeg razvoja poslije njenog raspada. Ali to nije sve. Naučili smo da samo pismen čovjek može istraživati i čitati knjige koje ga zanimaju, stjecati nova znanja, učiti strane jezike, razumjeti svijet oko sebe, rješavati probleme i kritički razmišljati. Naučili smo da bez pismenosti nema napretka”, istakli su iz Gimnazije “Visoko” na svojoj GB stranici.

“Neznanje je najgori neprijatelj ljudi koji žele biti slobodni”, rekao je Jonathan Hennessey.

Visoko.co.ba/Gimnazija Visoko/Ena Bukva


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE