Dan Franjevačke klasične gimnazije Visoko

Poštovani sugrađani i prijatelji Franjevačke klasične gimnazije, dragi roditelji, sadašnji i bivši učenici,poštovani profesori i odgojitelji, dame i gospodo!

Sretan vam
DAN FRANJEVAČKE KLASIČNE GIMNAZIJE!

Iako se nalazimo u izvanrednim okolnostima, drago nam je da s Vama možemo podijeliti radost zajedničkog života, druženja, učenja i odrastanja.

Još od svojih početaka u Kreševu daleke 1882. godine, a posebno nakon što je 1900. godine doselila u Visoko, Franjevačka gimnazija je uvijek čuvala svoje glavno obilježje – otvorenost – otvorenost znanju, otvorenost budućnosti, otvorenost ljudima.

Naš je cilj obrazovati široko humanistički profilirane intelektualce, ljude bogate osobne kulture, kreativne i moralne osobe, sposobne odgovorno misliti i odlučivati, ljude suptilne estetičnosti koji dobro poznaju i razumiju ne samo prirodu i svijet oko sebe nego i brata Čovjeka i same sebe.

Zato ćemo i nadalje okupljati čestite mlade ljude koji će danas-sutra spremno preuzimati odgovornost za izgradnju europske Bosne i Hercegovine, zajednice utemeljene na pravednosti i uzajamnoj solidarnosti, zajednice ljudi koji žive i rade radujući se jedni drugima. Upravo tako nastojimo živjeti i raditi pod krovom naše Gimnazije.

Zato pozivamo sve koji dijele naše vrijednosti i u sebi osjećaju isti damar: pridružite nam se!

Na početku ove školske godine nastavu je započelo ukupno 113 učenika. Uz iznimnu podršku pedagoških i zdravstvenih ustanova te roditelja i učenika, nastavnika i ostalog osoblja Gimnazije, uspjeli smo održavati redovitu nastavu za sve učenike u učionicama sve od 12. ožujka. Iskreno se nadamo da ćemo se s poboljšanjem epidemioloških uvjeta već sljedećega tjedna vratiti u školske klupe.

Uz pomoć njemačke dobrotvorne organizacije Renovabis, u ovoj školskoj godini obnovili smo školski park i prostor oko sportske dvorane. Uz podršku Ambasade Grčke u BiH uskoro ćemo otvoriti Grčki kutak u našoj Gimnaziji, a planiramo urediti i Njemački kutak te English corner. Od važnijih projekata, pred nama je upis novih učenika u školsku 2021/22. godinu te studijsko putovanje u Grčku na jesen za učenike III. i IV. razreda.

Na koncu, zahvaljujemo svima vama koji nas pratite i pomažete. Hvala našem Osnivaču, resornom Ministarstvu, Institutu za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici. Hvala Gradu Visokom, RTV Visoko i Domu zdravlja u Visokom. Zahvaljujemo za podršku i ambasadama SAD-a, Grčke, Francuske, Švicarske i Hrvatske u Bosni i Hercegovini. Hvala također humanitarnim organizacijama Renovabis i Catholic Relief Service. Hvala svim osnovnim i srednjim školama u Visokom i drugdje za prijateljsku suradnju. Hvala također uposlenicima, roditeljima, sadašnjim i bivšim učenicima naše Gimnazije za strpljiv i ustrajan doprinos dobrobiti naše Gimnazije. Hvala, napokon, svima vama koji nas podržavate i radujete se našim uspjesima.

U znak zahvalnosti za sve dobro koje smo u prošloj godini zajedno ostvarili, darujemo vam danas ovu našu malu priredbu: https://www.youtube.com/watch?v=Rh_vI_pgt40…

VIVAT, FLOREAT, CRESCAT GYMNASIUM NOSTRUM!

Neka živi, neka cvate, neka raste naša Gimnazija!fra Ivan Nujić, ravnatelj

Franjevačka klasična gimnazija – Visoko