Damar onladine: “Vratimo život, osmijeh i sreću mladima u našim gradovima”

damarUduruženje  „Damar omladine“  ponovo u oživljavanju lokalnih zajednica i davanju druge, ljepše i bolje dimenzije istim.

Ovoga puta u pitanju je projekat prekogranične suradnje sa  Republikom Srbijom i planinarskim klubom „Železničar-Inđija“ općina Inđija podržanog od strane SHL Fondacije iz Sarajeva preko prekograničnog programa MAB.

Mladi iz Udruženja „Damar omladine“ iz Visokog  zajedno sa mladima iz kluba „Železničar-Inđija“  iz Inđije kroz  volonterske akcije imat će priliku međusobno da se upoznaju, rade i svi zajedno sagledaju značaj razvoja loklanih zajednica kroz volonterizam.

Prva aktivnost koja će se dešavati jeste aktivnost na području BiH, općina Visoko kroz uređenje školskog  igralište koje se nalazi u krugu OŠ „Kulin Ban „ Visoko  te je jedini prostor koji može da služi učenicima i učenicama ove škole da slobodno vrijeme provode na zdrav i koristan način. Teren je predviđen za košarku, rukomet , nogomet , tenis , odnosno višefunkcionalan gdje će stavljanjem u upotrebno stanje ovog igrališta mladi – učenici i učenice škole  moći imati  nastavne i vannastavne aktivnosti, kao i provoditi slobodno vrijeme u zdravom i sigurnom okruženju.

Mladi iz  Inđije  će ovim projektom riješiti  jedan od najvećih problema planinarskog doma Kozarica a to su higijenski uslovi. Higijenski uslovi su od izuzetnog značaja za normalno funkcionisanje planinarskog doma Kozarica jer se time stiču uslovi za korištenje doma svih potencijalnih korisnika: školskih ustanova za organizaciju škole u prirodi, sportskih udruženja za organizaciju sportskih priprema i samog planinarskog kluba Železničar-Inđija i biciklističkog kluba MTB Družina koji zajednični upravljaju domom a kojima je sanacija sanitarnog čvora neophodna radi ostvarivanja njihovih programskih aktivnosti i organizacije manifestacija kojih ima nekoliko tokom godine a koji se organizuju u planinarskom domu Kozarica.

Udruženje „Damar omladine“ se zahvaljuje SHL Fondaciji na prepoznavanju značaja našeg angažmana na terenu kao i dosadašnjoj podršci volonterskim projektima koje smo uz pomoć SHL Fondacije uspjeli implementirati na području općine Visoko.

Ovim putem se zahvaljujemo i Općini Visoko, kao i službama pri Općini, za davanje suglasnosti za implementaciju projekata na terenu kao i svim našim volonterima i volonterkama.

Zahvaljujemo i firmamam BTS d.o.o. Visoko kao i knjigovodstvenoj agenciji „Konto“ Visoko na nesebičnoj podršci od samog osnivanja našeg Udruženja.

magazinplus.eu