Damar Omladine: “Škola bez bola” – novi projekat u Visokom i Kaknju

Cilj ove inicijative je razviti životne vještine kod učenika/ica osnovnih škola

670

Udruženje „Damar omladine“, osim implementacije projekata na području općine Visoko, počinje da sprovodi i aktivnosti na području općine Kakanj.

Kroz Inicijativu „Škola bez bola“ želimo da učenicima/icama osnovnih škola, na području općina Visoko i Kakanj, razvijamo životne vještine, kroz vršnjačku edukaciju u oblastima samopoštovanja, kritičkog razmišljanja, nenasilne komunikacije, komunikacijskih vještina i socijalnih vještina. Projektom će biti obuhvaćene četiri osnovne škole sa područja općine Visoko i četiri osnovne škole sa područja općine Kakanj. Kroz projekat će se educirati 32 vršnjačka edukatora/ice, koji će dalje prenositi znanje i vještine svojim vršnjacima u školi na časovima odjeljenskih zajednica.

Kroz naša iskustva u dosadašnjem radu sa djecom i mladima došli smo do spoznaje da najveći utjecaj na ponašanje unutar grupe mogu izvršiti oni sami.

U prirodi djece i mladih je da vlastitu idividualizaciju grade opirući se autoritetima i njihovom vođenju, osobito ako su upute o poželjnim ponašanjima propisane i ako neželjena ponašanja sankcioniraju odrasle osobe. Daleko su osjetljiviji na mišljenje vršnjaka i njihove vrijednosne stavove. Upravo zato odlučili smo osnažiti vršnjake kako bi reklamirali životne vještine i humano ponašanje putem inicijative „Škola bez bola“.

Cilj ove inicijative  je razviti životne vještine kod učenika/ica osnovnih škola sa područja općina Visoko i Kakanj.

A jedan od specifičnih ciljeva jeste povećati učešće osnovaca u razvoju i jačanju životnih vještina s ciljem razvoja lokalne zajednice kroz peer to peer edukacije.

Inicijativa je podržana od strane World Visiona, ured u Zenici.

Vidimo se u Visokom i Kaknju.

Vaš Damar omladine.

Komentari

komentara