Lokalne TemeDamar omladine / Konferencija mladih iz cijele BiH: Otvoreno o mentalnom zdravlju

Damar omladine / Konferencija mladih iz cijele BiH: Otvoreno o mentalnom zdravlju

Sedamdeset mladih Asocijacije XY, gdje su bili članovi i članice Udruženja “Damar omladine” , iz cijele Bosne i Hercegovine okupili su se u Sarajevu na godišnjoj konferenciji kako bi sa vršnjacima razgovarali o zdravim životnim stilovima, posebno mentalnom zdravlju.

Koordinatori za mlade Asocijacije XY Amer Džekman i Emina Sultanović izjavili su da to nije samo godišnja konferencija na kojoj se predstavljaju rezultati aktivnosti i kreiraju planovi za dalje, već da je to konferencija na kojoj mladi žele da ukažu na važnost mentalnog zdravlja mlade osobe.

Džekman je rekao kako roditelji često mentalno zdravlje miješaju sa pubertetom, odnosno grčeve u stomaku, nedostatak sna i izolaciju od društva pripisuju pubertetu, smatrajući da je takvo ponašanje normalno.

“To je tačno, ali ukoliko takvo ponašanje potraje do tri sedmice, onda to znači da ta mlada osoba ima određeni problem koji je može odvesti u anksioznost ili depresiju”, upozorio je Džekman.

Svjetska zdravstvena organizacija smatra da bi do 2020. godine mladi na Balkanu mogli ući u prostor šifre “F40”, što je kliničko-dijagnostička šifra za anksioznost.

“Iz iskustva sa terena od vršnjačkih edukatora koji realiziraju različite radionice u osnovnim i srednjim školama, dobili smo informacije da sve više mladih ima simptome anksioznosti, a ne žele da govore o tome jer smatraju da je sramno pričati o problemima koji narušavaju mentalno zdravlje, a ima onih koji i ne znaju koliko je mentalno zdravlje važno”, rekao je Džekman.

Zaključio je da mnogi percipiraju samo fizičko zdravlje, a ne i mentalno, koje oboje čine sklad i harmoniju. Zbog toga će danas mladi iz Bosne i Hercegovine, naveo je Džekman, razgovarati i o mentalnom zdravlju.

Bit će formiran i Koordinacioni odbor mladih, što će osigurati veći nivo učešća mladih u planiranju projekata u skladu s njihovim svakodnevnim potrebama, inovativnim prijedlozima i kreativnim idejama.

Premijerno je bio prikazan kratkometražni film simboličnog naziva “Srednjoškolac”, koji tematizira probleme i strahove s kojima se susreću mladi u svakodnevnom životu.
I scenario i glumu dokumentarnog filma, radili su mladi Asocijacije XY.

Udruženje “Damar Omladine” i dalje će blagovremeno informirati javnost o aktivnostima koje se sprovode na terenu, a ubrzo i objaviti javni poziv za koordinatora na pomenutom projektu.

 

Visoko.co.ba/UG “Damar omladine”


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE