„Damar omladine“: Generacija za V

Generacija za V

 

Generacija za V je najnoviji projekat koje  će Udruženje „Damar omladine“ implementirati na području općina Visoko i Kakanj.

Akcenat projekta je stavljen na volonterske aktivnosti u obje općine.

Ciljjeste doprinijeti razvoju volonterizma na području općina Visoko i Kakanjkroz povečanje broja volonterskih aktivnosti.

Potereba za projektom se javila iz razloga što lokalne zajednice zajedno sa svojim ustanovama malo ili skoro nikako ne zagovaraju volonterizam kao nešto što može doprinijeti razvoju loklane zajednice, razvoju pojedinaca i društva općenito.

Volontiranje (dobrovoljni rad) je jedan od kamena temeljaca civilnoga društva, jer oživljava najplemenitija stremljenja čovječanstva: zauzimanje za mir, slobodu, mogućnost izbora, sigurnost i pravičnost za sve ljude.

U vremenu globalizacije i stalnih promjena, svijet postaje sve složeniji, a događanja u njemu u sve su većoj međuovisnosti.

Volontiranje  je bitan element svakog društva. Deklaraciju Ujedinjenih naroda, koja govori da „Mi, narodi imamo snagu izmijeniti svijet…..“, ono pretvara u praktično i učinkovito djelovanje.

Projekat se implementira uz podršku Word Visiona, ured u Zenici.