ZanimljivostiDa li tamni način rada na ekranima zaista pomaže u očuvanju vida?

Da li tamni način rada na ekranima zaista pomaže u očuvanju vida?

Iako je na većini uređaja s ekranima zadana postavka s bijelom pozadinom i crnim slovima, postoji niz preporuka koje ukazuju da je bolje koristiti uređaje s tamnim načinom rada zbog toga što oni bolje čuvaju zdravlje očiju. No, da li je to zaista tako?

Za početak, da bismo razumjeli da li tamni način rada na ekranima zaista donosi neke prednosti u odnosu na bijelu pozadinu, moramo najprije shvatiti način djelovanja plave svjetlosti i uticaja na naš vid.

Naime, valovi takozvane plave svjetlosti emituju se iz naših uređaja. Ovi valovi specifični su po tome što daju više energije od drugih boja svjetlosti i našem mozgu šalju informacije da je dan. Teoretski rečeno, bijeli ekran izlaže više plavog svjetla nakon što padne mrak te tako remete naš cirkadijalni ritam i potiskuju melatonin koji zapravo potiče san.

Zbog toga, osobe koje koriste tamni način rada većinom navode da njegova upotreba prije spavanja pomaže im da brže utonu u san i spavaju duže. Također, tamni način može biti lakšu za čitanje u večernjim satima, jer manjak plave svjetlosti smanjuje naprezanje očiju.

Ipak, istraživanje iz 2019. godine o Appleovim postavkama tamnog načina rada nije pokazala nikakvu značajnu razliku u proizvodnji melatonina. Tamni način sam po sebi nije dovoljan za vraćanje cirkadijalnog ritma. Američka akademija za oftalmologiju službeno preporučuje smanjenje odsjaja i svjetline na zaslonu pa tek onda postavljanjee uređaja na tamni ili noćni način rada.

Tamni način rada može pomoći kod određenih simptoma, kao što su: simptom suhog oka, naprezanje očiju ili bol, glavobolje ili migrene, nesanica ili nekvalitetan san te druge smetnje vida.

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE