Da li je sigurno jesti jaja sa crvenim mrljama, čudnim ljuskama, duplim žumancima…

Iako ste razbili milione jaja u vašem životu, nerijetko se desi da ono što izađe iz školjke nije nešto što ste ranije vidjeli. Ako ste ikad primijetili crvene i crne tačke ili duplo žumance u jajetu, onda znate o čemu je riječ. Evo šta zapravo govore sve ove “mane”.

Profesor emeritus Michael Darre sa Univerziteta u Connecticutu, inače farmer koji je napisao više knjiga o uzgoju pilića, pojasnio je za Huffington Post da li je sigurno konzumirati jaja u kojima uočimo nešto neobično.

Mrlja u jajetu

Ukoliko kupite domaća svježa jaja od lokalnog proizvođača, možda ćete primijetiti smeđkastu ili crvenkastu mrlju koja pluta u jajetu. Ovo je malo tkiva iz kokoši koje je završilo u jajetu dok se kretalo njenim tijelom.

Ovakva jaja su sigurna za jelo, kaže profesor Darre. Kao i mrlje od krvi, ova tkiva možete jesti ili ih možete izbaciti ukoliko želite.

Duplo žumance

Duplo žumance u jajetu prilično je rijetka pojava zbog toga što ih proizvode samo kokoši određene starosne grupe.

“Više duplih žumanaca daju mlade ili starije kokoši”, kaže Darre.

Ovakva jaja također su sigurna za jelo.

Tamno žumance

Ukoliko vas zadesi tamnije žumance, to je dobra stvar. Prema Centru za ishranu, boja žumanceta zavisi od količine karotenoida u ishrani kokoši.

“Kada tokom ljeta naše kokoši jedu više svježe djeteline i sočnih buba, žumance u njihovim jajima bude prilično svijetlo”, kaže farmerka Lucie Amundsen iz kompanije Laid Efgg za proizvodnju jaja.

Ona dodaje da su jaja sa tamnim žumancima nutritivno bogatija od klasičnih jaja te da imaju manje holesterola i više omega-3 i beta karotena.

Čudna ljuska

Boja ljuske ovisi o vrsti kokoši koja je izlegla jaje, ali ljuska nije pokazatelj hranjive vrijednosti jajeta. Čudnu i grbavu ljusku jajeta vjerovatno ćete rijetko vidjeti ukoliko kupujete jaja u trgovinama. Ukoliko pak kupujete jaja kod lokalnih trgovaca, možda ćete vidjeti povremeno čudne oblike.

Profesor Darre pojašnjava kako su to ustvari naslage kalcijuma koje nisu izglađenje prilikom izlijeganja jaja. Ovakva jaja također nisu štetna i sigurna su za konzumiranje.

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.