NaslovnicaLokalne TemeDa li je baš ...

Da li je baš pristojno da se spomen na žrtve genocida u Srebrenici gradi iznad gradskog kolektora?

Izvorno značenje riječi “Kolektor” prevedeno sa latinskog značilo bi: Sakupljač, sabirač; uređaj za sakupljanje nečega.

Po principu krvotoka, otpadne vode se odvode putem kolektora i ulične kanalizacije, u slučaju Visokog to ide u rijeku Bosnu. I nije to sporno, takva je praksa, iako je bilo u prošlosti dosta priče o regularnosti visočkog kolektora i kredita za tu namjenu.

U ovom slučaju pitamo se koliko je pristojno i koliko uopšte ima smisla podizati i graditi “Trg žrtava Srebrenice” upravo i tačno iznad visočkog kolektora, mjesta na kojem se prije odlaska u rijeku Bosnu gomila sva visočka kanalizacija?

trg zrtava srebrenice 2Uz poštovanje za iskazanu sposobnost da Visoko dobije sa viših nivoa vlasti novac za ovu namjenu, možda bi ipak bilo pristojnije da se spomen na žrtve genocida u Srebrenici gradio na nekoj drugoj lokaciji koja nije baš tačno iznad mjesta gdje se talože sve gradske fekalije ili možda da se sačekalo još malo i da su otkupljene sve nekretnine prema Kožarskom mostu pa da spomen bude izgrađen makar malo iznad kolektora.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.