Da li će poskupjeti struja za privredu u FBiH?

Dio privrednika koji su veliki potrošači električne energije i koji bi bili najviše pogođeni povećanjem cijena koje je Elektroprivreda BiH ranije najavila sastao se u ponedjeljak sa predstavnicima ove kompanije, federalnim premijerom i ministrom energije, rudarstva i industrije FBiH. Kako je za Oslobođenje kazao Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, napravljen je okvirni dogovor.

– Dogovoreno je da se neće ići u značajno povećanje cijena struje, da se neće pratiti tržište, nego da će se energija posmatrati kao roba, a ne kao resurs, s ciljem razvoja privrede. Sastanak je protekao u dobroj atmosferi, punoj razumijevanja i smatram da ne bi trebalo biti daljih problema, kazao je Smailbegović.

Nakon ovog sastanka, predstavnici Elektroprivrede BiH održali su sastanak sa predstavnicima federalne Vlade, a na sastanku je, kako je kazao Smailbegović, dogovoreno slično kao i na onom ranije.

– Nismo mi prisustvovali sastanku, a informacije koje sam dobio nakon sastanka su konfuzne. Naime, koliko sam ja shvatio, ostaje se kod koncepta da nema značajnog povećanja cijena, ali to se treba sada formalno-pravno srediti. To se sve prvo treba riješiti i dogovoriti unutar Elektroprivrede, a onda će ići na Vladu i tamo će biti definitivno dogovoreno kako će to dalje ići. To je dug put, pa se bojim da se to ne razvuče, kazao je Smailbegović, te dodao kako će vjerovatno održati konferenciju za novinare u petak na kojoj će iznijeti više detalja o ovom pitanju.

Razvoj privrede

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić kazao je nakon sastanka kako treba ponovo pozvati i jedne i druge da se postigne zajednički dogovor, da se vidi šta se može maksimalno izvući za privrednike.

– Električna energija je resurs i kao takva treba biti iskorištena za razvoj privrede, a s druge strane trebamo zaštititi Elektroprivredu kao nosioca razvoja energetske djelatnosti u Federaciji, kazao je Džindić.

Jedan od većih potrošača električne energije je Tvornica cementa Lukavac, odakle su rekli kako još nisu dobili zvaničnu informaciju od Elektroprivrede za povećanje cijena.

– Ipak, nadamo se da će Elektroprivreda, kao glavni snabdjevač električnom energijom, imati razumijevanja za industriju općenito i kompanije koje su ovisne o njima i njihovom proizvodu, kazali su iz Tvornice, piše Oslobođenje.