Home Lokalne Teme Da li će Općinsko vijeće usvojiti izvještaj nelegalnog UO “Doma zdravlja” bez obzira na krivičnu prijavu ministra Brenje?

Da li će Općinsko vijeće usvojiti izvještaj nelegalnog UO “Doma zdravlja” bez obzira na krivičnu prijavu ministra Brenje?

0
Da li će Općinsko vijeće usvojiti izvještaj nelegalnog UO “Doma zdravlja” bez obzira na krivičnu prijavu ministra Brenje?

Na današnjoj 18.sjednici OV Visoko pod tačkom pet nalazi se Izvještaj o radu javnih ustanova u 2017. godini, sa planom i programom rada javnih ustanova i finansijskim planom za 2018. godinu (Izvještaj o radu upravnih i nadzornih odbora javnih ustanova  u 2017. godini). Među sedam Javnih ustanova o kojima će se diskutovati i čiji će se izvještaji (ne)usvajati nalazi se i JU “Dom zdravlja” Visoko.

Ovdje je posebno interesantno kako će se ponašati izvršna vlast zajedno sa zakonodavnom vlašću Općine Visoko. Naime, načelnica Općine, Predsjedavajući Općinskog vijeća i svi vijećnici suočeni su sa krivičnom prijavom koju je podnio nadležni kantonalni ministar dr.Dragoljub Brenjo. Samovolja i bahato političko – kabadahijsko ponašanje aktuelne vlasti već je pokazalo kako ne poštuje Odluke bilo kakvih Sudova i viših instanci, a za što će morati doći vrijeme naplate, obzirom da je zakon za sve isti bez obzira što se pojedinci u lokalnim sredinama igraju Boga i misle da su iznad zakona.

Osim toga u materijalima za Vijeće i u Izvještaju iz JU “Dom zdravlja” Visoko se može vidjeti kako Općina u finansiranju ove značajne ustanove učestvuje najminimalnije moguće što je u novcu 6.000KM, a što je opet manje od nastupa recimo Divljih Jagoda i Crvene Jabuke koje smo platili poreznim novcem iz budžeta za promociju kompleksa iz djetinjstva neiživljenih prijeratnih anonimusa i jedne političke opcije!? I to je mizernih 6.000KM od ukupnih 4,5 miliona KM koji su potrebni za normalno funkcionisanje ove javne ustanove.

U odnosu na 2016.godinu kada je za lijekove i ostali medicinski materijal utrošeno 266.859KM u 2017.godini za istu stavku utrošeno je 48.282KM više ili 315.141KM. Nadalje, u Izvještaju možemo primjetiti i pozitivan bilans uspjeha kao i povećan broj pruženih usluga sa smanjenjem broja zaposlenih jer Upravni odbor nije htio popunjavati upražnjena radna mjesta kako bi pravio očite opstrukcije i bivšeg direktora prikazao nesposobnim. Ali je zato Upravni odbor u stavci sa povećanim primanjima, sa 4.171KM iz 2016.godine to je u 2017.godini poraslo na 7.404KM. Dok su troškovi plata za uposlenike u 2017.godini bili manji u odnosu na 2016.godinu. Vidljiva je i kontinuirana edukacija postojećeg kadra i nabavka opreme posebno defibrilator za Hitnu i sanitetsko vozilo koje će po stranačkoj dužnosti vjerovatno zadužiti jedan vijećnik u skladu sa već uhodanom praksom uhljebljavanja podobnih kadrova.

Kompletan Izvještaj pogledajte u galeriji ispod.

 

Komentari

komentara