NaslovnicaLokalne TemeDa li će Čarš...

Da li će Čaršijska ulica postati šetačka zona?

Još iz vremena mandata tadašnjeg načelnika Muniba Alibegovića aktuelna je bila ideja o potpunom zatvaranju Čaršijske ulice u Visokom, njenom popločavanju ili stavljanju “kocke”, kako bi se ona pretvorila u šetačku zonu tokom cijele godine. Navodno je urađena i projektna dokumentacija, ali ideja nikada nije realizovana. Kasnije, 2014. godine, i visočko Udruženje “Setup” je dalo svoju ideju, projekat Krug – idejno urbanističko rješenje užeg centra grada Visoko, gdje je detaljno predstavilo svoj prijedlog.

No, do dan danas se ništa konkretno nije uradilo po ovom pitanju, mada, treba biti realan, mnogo stvari treba tu dodatno da se uzme u obzir, prije svega rješenje parkinga i prilaza za stanovnike koji žive u tom dijelu grada.

Ovih dana na društvenim mrežama je ponovo aktuelizovana priča o zatvaranju ove ulice i njenom pretvaranju u zonu za šetače, a mnogi građani daju svoje prijedloge.

“Ako ja i moja generacija nismo imali normalno djetinjstvo, zašto to uskratiti našoj djeci. Zašto ne bi snješka pravili u januaru u Čaršijskoj ulici, zašto se ne bi romobilima vozali sa prvim znacima proljeća Jalijom. Zašto se mora željno iščekivati 01.06. da bi se ulica zatvorila za saobraćaj i da bi grad živio tri mjeseca po par sati, kad može živjeti 12 mjeseci.

Razmislite!

Uz ovakav izgled grada, ko ne bi poželio živjeti ovdje, za razliku od današnjih priča i želja kako mnogi jedva čekaju da odu. Vratimo ovaj projekat u život i kad se realizuje, obratite onda pažnju na facijalne ekspresije Visočana dok šetaju gradom i uporedite sa ovim danas… Priznajmo sami sebi, da je ovo kako sada živimo mentalno mrcvarenje… Ako smo kraljevski grad, onda budimo kraljevski grad”, može se pročitati na FB profilu jednog od Visočana.

Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.