Ćutanje građana – sramota vlastiPolitički analitičar Esad Bajtal objašnjava da su građani koji ćute uprkos lošem stanju u društvu i siromaštvu najveća sramota vlasti.

– Činjenica je da nam nedostaje građanska pobuna, jer  imamo sve razloge za nju. Upravo taj elemenat građanske pobune, ta nesposobnost, nespremnost ili strah naših graađana da ustanu u vlastitu samoodbranu jeste ono čega bi normalna politika morala da se stide. Ako građani ne smiju da se pobune, vi više niste demokratska vlast. Niste ono kako se imenujete i kako se predstavljate – objasnio je Bajtal.

Objašnjava da svaka vlast čiji građani ćute, u ovakvom kontekstvu kakav je danas u BiH, mora da se stidi.

– Ovdje nemamo ni pobune, ni stida. Jednostvano je, tamo gdje stanuje glad i siromaštvo, a ćuti se, tamo demokratije nema – rekao je on.

Dodaje da građanska pobuna važi i tamo gdje pada standard, tamo gdje se odvijaju prevare i afere, i sve drugo što ne priliči demokratsko organizovanom načinom življenja.

– Ako nema drugog parlamentarnog rješenja, onda građani ustaju u vlastitu samoodbranu. A ustaju tako što će se građanski pobuniti, jer je građanska pobuna nešto na šta imaju demokratsko, ljudsko i civilizacijsko pravo – rekao je Bajta.

Bestidnost političara

– Bestidnost vlasti se očituje u tome što nikad nikome nije palo na pamet da zbog silnih poraznih ekonomskih, poljoprivrednih rezultata, zbog afera, kriminala i neriješenih ubistava da ostavku – objašnjava Bajtal.

Dodaje da se ovdje političari pozivaju na građane, a rade protiv građana.

– Nikome ne pada na pamet da se povuče, nikome ne pada na pamet da se izvini, nikome ne pada na pamet da bar dio svoje krivice prizna i da je pokuša opravdati – zaključio je on.

https://srpskainfo.com/zapad-ima-gradjane-a-mi-poslusnike-zasto-u-bih-politicke-afere-prolaze-bez-kazne/