I lijekovi protiv dijabetesa tipa 2 blokiraju isti enzim.
Brojne blagodati čaja odavno su poznate, a najnovija istraživanja ovaj napitak povezuju sa smanjenjem glukoze u krvi.
Prema riječima stručnjaka, crni čaj sadrži veću količinu polisaharidnih tvari od ostalih čajeva. Poznato je da polisaharidi u čaju reduciraju nivo šećera u krvi.
Sada su naučnici otkrili da polisaharidi u čaju koče enzim zvan alfa-glukozidaza, koji pretvara skrob u glukozu. I lijekovi protiv dijabetesa tipa 2 blokiraju isti enzim.
Još ipak nije poznato pomaže li jednostavno ispijanje ovog čaja doista u liječenju dijabetesa. Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se otkrilo u kojem su tačno obliku polisaharidi iz crnog čaja najefikasniji.
Visoko.co.ba/fokus.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.