SvijetCrna Gora: Nedostaju visokoplatežni gosti

Crna Gora: Nedostaju visokoplatežni gosti

Iako se i ove godine najavljuje odlična turistička sezona, Crna Gora se i dalje suočava s dugogodišnjim problemima koji se odnose na infrastrukturu i ponudu tržišta ali i nedostatak visokoplatežnih gostiju.

Iz Ministarstva turizma Crne Gore su upravo zbog nedostatka visoplatežnih gostiju zatražili od Ministarstva vanjskih poslova uspostavljanje privremenog viznog režima za dolazak turista koji su prepoznati kao takvi, a to su gosti iz Saudijske Arabije, Kazahstana, Uzbekistana, Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Jermenije.

“Problem je i radna snaga, odnosno nekoordinacija akademskog sektora s dijela koji se odnosi na tržište. Zatim cijene, disproporcije prvenstveno u privatnom smještaju i u ugostiteljskim uslugama u odnosu na ono što se percipira kao kvalitet. Infrastruktura, posebno mislim na dostupnost zračne luke jer je Crna Gora u prometu i dolazascima dominantna avio destinacija”, kazao je profesor ekonomije i turizma Ivo Županović, prenosi Radiotelevizija Crne Gore.

Kada se govori o nedostatku visokoplatežnih turista – onih koji  ostavljaju najviše novca na destinaciji, u Crnoj Gori su definirani kao MICE – poslovni gosti, napominje Županović, što znači da se mora graditi više hotela s kongresnim salama.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE