Crkva svetog Prokopija u novom ruhu: U planu i obnova uništene svešteničke kuće

Nakon nekoliko mjeseci radova, ali i zahvaljujući lijepom vremenu za ovo doba godine, proteklih dana su završeni vanjski radovi na obnovi Crkve svetog Prokopija u Visokom, nacionalnom spomeniku BiH.

“Ovaj hram sagrađen daleke 1857.godine, tokom rata je pretrpio određena oštećenja, a nakon obnove 1998.godine, vlaga, podzemne vode i zub vremena su dovele do velikih oštećenja, koja su sada sanirana. Tokom proteklih mjeseci, zahvaljujući sredstvima i blagoslovu Mitropolije dabrobosanske i mitropolita Hrizostoma, kao i sredstvima Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica, te pomoći lokalne zajednice, lokalnih privrednika i pojedinaca, uspjeli smo obnoviti fasadu i obaviti vanjske radove na drenaži, te ovaj hram spasiti od daljnjeg propadanja. Naravno, kao i u svemu i u ovom poslu najveći problem su finansije, a planiramo i obnovu unutrašnjosti, te restauraciju vrijednih ikona koje imamo, za što će nam trebati značajna finansijska sredstva. I radovi koje smo obavili nisu plaćeni, a završeni su zahvaljujući dobroj volji izvođača radova, kojima smo ostali dužni određeni novac, tako da ovu priliku koristim i za apel svima koji su u mogućnosti da pomognu obnovu ovog vrijednog hrama u Visokom.” – kazao nam je protojerej Miljan Rađenović.

Koliko finansijska sredstva budu dozvoljavala u planu je da u narednom periodu počne i obnova unutrašnjosti crkve, kao i svešteničke kuće koja se nalazi uz samu crkvu i koja je potpuno uništena. – Cilj je da radove završimo do naredne godine i da imamo osveštenjehrama na slavu svetog Prokopija koja se obilježava 21.jula. Nadamo se da ćemo na 163.rođendan imati potpuno obnovljen hram, u koje će svoje vjerske dužnosti moći obavljati svi naši vjernici. – kazao nam je protojerej Rađenović.

Svi pojedinci, kao i privrednici i ljudi dobre volje koji žele pomoći obnovu ovog hrama, to mogu učiniti i na broj žiro računa u Raiffeisen banci.

Žiro račun: 1610650003110041; Identifikacioni broj: 4218585100005.

 

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.