Home Zanimljivosti Čovjek koji je odlučio da istraži “Vrata pakla”

Čovjek koji je odlučio da istraži “Vrata pakla”

0
Čovjek koji je odlučio da istraži “Vrata pakla”

Svjetski poznati istraživač George Kourounis postao je prva osoba koja je sišla u plamenu jamu poznatu pod imenom “Vrata pakla”. Ovaj Kanađanin je bio dio prve ekspedicije koja se zaputila u jamu plamena u udaljenom dijelu Turkmenistana.

Krater koji se zvanično zove Darvaza gori već više od 40 godina nakon nezgode koju su izazvali sovjetski naučnici koji su željeli tu da spale višek gasa.

Njegova dubina je oko 30 metara, a temperatura prelazi preko 1000 stepeni Celzijusa.

Kada je gospodin Kourounis iz Toronta saznao da Vlada Turkmenistana želi da ugasi vatru koja gori u jami, riješio je da posjeti ovu nevjerovatnu lokaciju.

On je u prošlosti išao na ekspedicije istraživanja vulkana, a ovo je za njega bio dodatni izazov, donosi Blic.

Sa posebnom opremom i specijalnim odijelom tim ga je spuštao u otvor kratera u kojem je zbog toplote mogao da provede samo 15 minuta.

“Pošto ovo do sada niko nije radio imali smo mnogo nedoumica. Kolika je zapravo toplota na dnu? Da li će konopci za koje sam pričvršćen izdržati i šta ako nešto krene po zlu”, ispričao je Kourounis.

“Nisam znao šta me čeka, a kada sam konačno stao na samo dno ove jame, preplavio me je nevjerovatan osjećaj, jer sam se nalazio na mjestu gdje nikada niko nije kročio”, izjavio je Kourounis.

Komentari

komentara