NaslovnicaBiHČović: Predlo...

Čović: Predložit ćemo drugačija rješenja teritorijalne reorganizacije BiH

Klauzurom u Vitezu te predstavljanjem Strategije izborne kampanje i Izbornog programa, Hrvatska demokratska zajednica u Bosni i Hercegovini počela je pripreme za kampanju za predstojeće Opšte izbore u našoj zemlji.

Izmjene Izbornog zakona ključne su za sve procese u Bosni i Hercegovini, ali i ulazak naše zemlje u Evropsku uniju, a od visokog predstavnika očekujem da taj proces završi, rekao je, između ostalog, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović obraćajući se novinarima nakon dvodnevne klauzure te stranke održane u Vitezu. Ponovio je i najave da, ukoliko do izmjena ne dođe, HNS radi na teritorijalnoj reorganizaciji Bosne i Hercegovine.

U središtu dvodnevnog zasjedanja oko 250 dužnosnika HDZ-a svih nivoa vlasti, a u pripremama strategije za predstojeće izbore, neizostavno je bilo pitanje izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, bez kojeg, kažu, nema evropskog puta naše zemlje. Dok stranke sa sjedištem u Sarajevu optužuje da nastoje zadržati status quo, lider HDZ-a od visokog predstavnika očekuje da nametne izmjene.

„Nisam bio pobornik da međunarodna zajednica, odnosno OHR nameće bilo koje rješenje, znate moj stav oko toga, već odavno je jasan i jaću ga ponoviti, Bosna i Hercegovina na svom evropskom putu mora sama donositi odluke u svojim institucijama. Međutim, ako je visoki predstavnik u zadnja dva mjeseca dva puta intervenirao na Izborni zakon, onda očekujemo da taj proces i završi“, poručio je Čović.

No, ako do izmjena ne dođe do izbora te ne bude rješenja u osiguranju potpune ustavne jednakopravnosti i legitimnog predstavljanja, najavljuju da HNS na to priprema jasan odgovor.

„Predložiti drugačija rješenja ustroja sustava Bosne i Hercegovine pa i teritorijalne reorganizacije Bosne i Hercegovine, što se opet na različite načine tumači. Mi predlažemo promjenu Ustava koja će osigurati takvo nešto. Ako je ikad Bosna i Hercegovina bila podijeljena, danas je snažno podijeljena. Nefunkcioniranje institucija Bosne i Hercegovine samo jača elemente te podjele“, istakao je Čović.

Ponovio je i svoju tvrdnju da je institucija CIK-a nelegitimna i nelegalna, te da radi pod utjecajem jedne stranke, odnosno jedne porodice. Iako prihvata njene odluke, od CIK-a, kaže, ne očekuje rješenja. Podršku stavovima dužnosnika HDZ-a jučer je u Vitezu dao i ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman, izjavivši da od visokog predstavnika očekuje da ispravi greške svojih prethodnika i otkloni nepravde prema Hrvatima.

Visoko.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.