NaslovnicaBiHČović podnio ...

Čović podnio raport Dodiku, US smatra da neki zakoni trebaju sačekati

Odustaje li vlast RS-a od dugo najavljivanih zakona o prenosu nadležnosti i formiranju vojske RS-a? Koalicioni partneri Milorada Dodika na entitetskom nivou izašli su danas sa stavom da zakoni o vojsci i indirektnom oporezivanju ne treba da se usvajaju dok se ne završe razgovori o stabilnosti i budućnosti Bosne i Hercegovine ili dok se ne završe izbori. Posebno interesantno je kako su danas u Banjoj Luci dočekani rezultati pregovora u Neumu.

Konferenciju za medije SNSD-a u Banjoj Luci prekinuo je poziv iz Neuma. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je nekoliko minuta razgovarao s Miloradom Dodikom, nakon čega su i novinari u Banjoj Luci iz, može se reći, prve ruke saznali ishod neumskih pregovora.

„Dakle, tamo je to sve doživjelo fijasko. Ako vas interesuje, ništa od tih modela nije uspjelo, oni su se ovoga trenutka razišli i nemaju nikakav dogovor ni oko čega“, kazao je Dodik.

Čović je u telefonskom razgovoru potvrdio Dodiku da u utorak, 1. februara, dolazi na posebnu sjednicu Narodne skupštine RS-a, za koju mnogi kažu da je pokušaj povlačenja nakon brojnih međunarodnih pritisaka.

Slučajno ili ne, i Dodikovi koalicioni partneri, partija Ujedinjena Srpska baš danas je izašla sa stavom da neke od zakona koje su najavljivale vlasti u RS-u ne treba usvajati.

„Zakoni o vojsci i upravi za indirektno oporezivanje ne treba da se usvajaju dok se ne završe pregovori u BiH ili dok se ne završe izbori”, kazao je predsjednik US-a Nenad Stevandić.

Ipak, pojašnjava Stevandić da su prioriteti zakoni o državnoj imovini i visokom sudskom i tužilačkom savjetu, kao i da će podržati zakonska rješenja koja zabranjuju, kako su rekli, zloupotrebu termina genocid. U SNSD-u, kažu, prvi put čuju za stavove koalicionog partnera.

„To je njihov partijski stav. Evo, ja sam čuo to od vas. Odnosićemo se prema tome na jedan konstruktivan i naravno veoma fleksibilan način. Razgovaraćemo sa rukovodstvom US-a o tom pitanju i njihovom viđenju i imaćemo zajedničke politike“, naveo je Dodik.

A brže i od Čovićevog „brzojava“ stiže osuda iz opozicije. Kažu, stav Stevandićeve stranke je plod već postignutog dogovara s Dodikom.

„To je najgori mogući napad na institucije RS-a i Ujedinjena Srpska, zapravo, pokazuje da je jedna mala stranka koju daljinskim upravljačem upravlja SNSD, ali na njima je da objasne zašto su ovo danas napravili, zašto su na ovakav način ponizili RS“, poručio je potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak.

Prema njegovom mišljenju, do sada nije bilo ovako grubog ponižavanja Narodne skupštine, koja će, kako je već najavljeno, već u utorak imati novo posebno zasjedanje.

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.