Čović i Zvizdić pisali čelnicima EU: Izuzmite zapadni Balkan iz odluke o restrikciji izvoza medicinske opreme

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić i predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović uputili su danas predsjedniku Evropskog parlamenta Davidu Sasoliju (Sassoli) i predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lejen (Von der Leyen) apel za pomoć regionu zapadnog Balkana u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Oni su, kao inicijatori, uputili ovaj apel zajedno sa predsjednicima parlamenata zemalja zapadnog Balkana.

– Svjesni složenosti trenutka u kome se nalazimo i problema s kojima se svi suočavamo zbog pandemije koronavirusa, ovim zajedničkim apelom želimo ukazati na trenutno vrlo nepovoljnu i izazovnu situaciju u kojoj se nalazi i zapadni Balkan kako u pogledu broja zaraženih, tako i zbog nedovoljne opremljenosti zdravstvenih sistema u regionu adekvatnom medicinskom opremom i aparatima koji su neophodni za uspješnu prevenciju, liječenje i zaustavljanje daljnjeg širenja pandemije – navodi se u apelu.

Potpisnici ističu da su regionu sada više nego ikada potrebni solidarnost, koordinirani pristup i zajedničko djelovanje.

Oni zbog toga apeliraju da zapadni Balkan, koji je uvijek jasno i nedvosmisleno isticao da pripada evropskoj porodici, bude izuzet iz odluke o restrikciji izvoza medicinske opreme iz EU kako bi, kroz prijenos stečenih iskustava i nabavku potrebne opreme i medicinskih sredstava, postao dio zajedničkog evropskog odgovora u suočavanju sa pandemijom koronavirusa.

Apel je upućen radi zajedničke budućnosti, jednakosti i solidarnosti u regionu, pri čemu se od čelnika EU očekuje da razmotre mogućnost uključivanja zapadnog Balkana u EU, plus shemu dozvole izvoza, da omoguće regionu da, ukoliko to ocijeni potrebnim, pristupi Sporazumu o zajedničkim nabavkama medicinskih protumjera.

To je potrebno regionu da na taj način učestvuje u zajedničkim javnim nabavkama medicinske i zaštitne opreme za borbu protiv pandemije, kao i da EU razmotri mogućnost da se zapadnom Balkanu omogući preusmjeravanje neutrošenih sredstava iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2) za borbu protiv pandemije, kao i korištenje svih drugih sredstava iz različitih fondova EU koji stoje na raspolaganju za ovu svrhu.

– Osim predloženih mjera, u ime parlamenata, pozdravljamo svaku vrstu pomoći koju je EU spremna da stavi na raspolaganje regionu. Uvažena predsjednice Evropske komisije, cijenjeni predsjedniče Evropskog parlamenta, uvjereni smo da će ovaj apel imati pozitivan ishod, jer mi na prostoru zapadnog Balkana, odnosno jugoistočne Evrope, iskreno vjerujemo u evropsku solidarnost i našu zajedničku evropsku budućnost – navedeno je na kraju ovog regionalnog apela.

Avaz