BiHPolitikaCormack: Svaka stranka mora odustati od nečega

Cormack: Svaka stranka mora odustati od nečega

Američka ambasadorica u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack danas je sa suradnicima posjetila novu zgradu Oslobođenja. Kao stameni zagovornik medijskih sloboda i prava, ambasadorica Cormack je obišla našu redakciju ističući značaj angažmana na zajedničkom dobru svih građana naše zemlje.

cormack-oslobodjenje-2

Bila je to i prilika za razgovor o ukupnoj medijskoj sceni kako u BiH tako i u regiji s Mujom Selimovićem, izdavačem Oslobođenja, i Vildanom Selimbegović, glavnom i odgovornom urednicom našeg lista. Naravno, i jedinstvena šansa da iz prve ruke čujemo utiske o razgovorima koje predstavnici međunarodne zajednice u BiH vode sa političkim strankama u našoj zemlji o promjenama Izbornog zakona BiH.

cormack-oslobodjenje-3

– Sjedinjene Američke Države i Europska unija pomažu razgovor među političkim strankama koje imaju i odgovornost i sposobnost da pronađu rješenje sadašnje situacije gdje imamo odluku Ustavnog suda u slučaju Ljubić, koja zahtijeva promjene Izbornog zakona kako bi se proveli izbori za federalni Dom naroda, kazala je ambasadorica Cormack. “Razgovarali smo sa strankama i s pravnim stručnjacima. Postoji više opcija za stolom, ali ono što još nije za stolom jeste politička volja da se dođe do kompromisa. Svaka stranka će morati odustati od nečega iz njihovog idealnog rješenja, a primarni cilj je da se izbori održe i rezultati provedu. Cilj je normalizacija ovih političkih koraka kako bi se pomoglo da BiH napreduje ka njenoj evropskoj budućnosti, ali i funkcionalnijoj vlasti.”

cormack-oslobodjenje-4

Ambasadorica Cormack ističe da su SAD i EU posvećeni ovom procesu: “Jako puno posla je pred nama i moraju stranke doći za sto spremne da vode iskrene razgovore i spremne na kompromis. Da dobrobit građana bude ispred njihovih pojedinačnih interesa”.

cormack-oslobodjenje-5

Ambasadorica Cormack vjeruje u rezultate: “Svi mi, uključujući i građane, moramo vršiti pritisak na političare da donesu prave odluke kako bi se došlo do rješenja”.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE