Potrebni sastojci: ¾ šolje (250 ml) mlijeka, 2 jaja, ¾ šolje brašna, 2 kašike kakaa, 2 kašike šećera, pola kašičice vanilija ekstrakta, malo soli.
Fil: Slatko vrhnje za šlag, krem-sir, malo šećera, limunova korica, voće po želji, preliv od čokolade.
Postupak pripreme:
1. U velikoj posudi razbijte jaja i mutite ih zajedno sa šećerom i solju. Dodajte mlijeko, pa postepeno sipajte brašno i prosijani kakao prah. Na samom kraju umiješajte vanilija ektrakt i sve dobro umutite da dobijete glatku tečnu smjesu bez grudvica. Ako je smjesa previše gusta dodajte malo vode.
2. Ostavite je da stoji u frižideru pola sata. Nakon toga palačinke pecite na dobro zagrijanoj tavi kao i obično.
3. Ovako pripremljene palačinke savršeno će se uklopiti uz kremu od krem-sira. Jednostavno izmiješajte krem-sir sa slatkim vrhnjem za šlag, pošećerite po ukusu i dodajte malo limunove korice.
4. Punite palačinke kremom i dodajte jagode ili neko drugo voće. Sve zalijte prelivom od čokolade.
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.