NaslovnicaLokalne TemeKulturaČlanovi UG “Č...

Članovi UG “Česka beseda” iz Sarajeva posjetili Zavičajni muzej u Visokom

Prošle subote Zavičajni muzej u Visokom posjetili su članovi Udruženja građana “Česka beseda” iz Sarajeva. Na početku, dobrodošlicu gostima uputila je direktorica Zavičajnog muzeja Đenana Ganić. Tokom zanimljivog i edukativnog druženja, o Udruženju, njegovom osnivanju davne 1905. godine, obnoviteljskoj Skupštini 1996. godine, te programskim ciljevima govorila je Vesna Malić, predsjednica Česke besede.

O Česima koji su živjeli i djelovali u Visokom govorio je Visočanin Zdenko Antović, inače po majci češkog porijekla, dok je njegova supruga Alma prisutnim pročitala nekoliko zanimljivih originalnih gastronomskih zapisa češke kuhinje iz porodičnog naslijeđa porodice Antović.

Na kraju, muzejski kustos Tarik Silajdžić u podrobnom izlaganju predstavio je historiju Visokog i okoline. Članovi Česke besede zahvalili su se na gostoprimstvu uz poziv muzejskim uposlenicima da prisustvuju nekim od brojnih aktivnosti ovog Udruženja.

Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.