BiHPolitikaČlan Predsjedništva BiH razgovarao je sa državnom sekretarkom za Evropu Republike Francuske

Član Predsjedništva BiH razgovarao je sa državnom sekretarkom za Evropu Republike Francuske

Državna sekretarka za Evropu Republike Francuske Boone je poručila kako njena posjeta predstavlja kontinuitet francuskog angažmana na Zapadnom Balkanu, u kontekstu približavanja Evropskoj uniji i dodjele kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini.

Istaknuto je da Francuska nedvosmisleno daje punu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, te da je opredijeljena za daljnju pomoć u svim oblastima, a posebno u pogledu EU integracija. Tokom razgovora naglašena je neophodnost funkcionisanja institucija Bosne i Hercegovine kao preduslova za reforme i dalji razvoj zemlje, kao i da Francuska očekuje od Bosne i Hercegovine da radi na ispunjavanju četrnaest prioriteta koje je postavila Evropska komisija.

Državna sekretarka za Evropu Republike Francuske Laurence Boone je posebno istakla važnost vladavine prava, izgradnje nezavisnog pravosuđa, slobode medija i borbe protiv korupcije.

Sagovornici su istakli i važnost zaključivanja sporazuma o razmjeni i obostranoj zaštiti tajnih podataka, kao i potpisivanje Memoranduma o saradnji u području mladih između resornih ministarstava dvije zemlje.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović i državna sekretarka Laurence Boone su razgovarali i o prijedlogu predsjednika Republike Francuske Emmanuela Macrona o Evropskoj političkoj zajednici (EPC), novoj evropskoj organizaciji koja bi omogućila evropskim demokratskim zemljama sa „zajedničkim temeljnim vrijednostima“ da pronađu prostor za saradnju, koja bi mogla uključivati političku koordinaciju, sigurnosnu saradnju, energetiku i slobodno kretanje ljudi, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

federalna.ba / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE