Civilizacija danas služi samo lopovima

Civilizacija danas služi samo lopovima

Svugdje u svijetu, a najviše na Balkanu, civilizacija se rastače. Nastala da “uljudi” čovjeka, ona sve više postaje svoja vlstitita suprotnost. Sve njene vrijednosti pretvaraju se u njene suprotnosti, demokratija je postala magična riječ kojom vlastodršci vode mlade ljude u smrt, javni govor sve više postaje javna laž, nauka se u najvećoj mjeri koristi za proizvodnju smrtonosnog oružja (tek su 1954. Rusi izgradili prvu atomsku centralu u mirnodopske svrhe), kultura većinom služi za veličanje režimske ideologije, izmišljaju se potpuno nepotrebne kvazi političke, obrazovne i “kulturne” institucije, na koje se troše milioni para otetih porezom od gladnog i polugladnog naroda. Prva nepotrebna akademska disciplina, koju su izmislili Amerikanci, bila je žurnalistika. Da je ona nepotrebna potvrđuje činjenica da je Wolter Lipman (Lippmann), najbolji američki novinar svih vremena, djelovao prije izmišljanja žurnalistike kao univerzitetskog studija, a studirao je istoriju i jezike. Najbolji političari, od egipatskih faraona do Branta (Brandt) i Tita, vješto su vladali svojim narodom i prije nastanka “političkih nauka” (na engleskom je to political science, što je svojevrstan oksimoron jer sicence u engleskom znači samo ‘egzaktna nauka’, a zar ima nešto egzaktno u politici?). Ima već nekoliko doktorata iz bibliotekarstva, “nauke” o stavljanju knjiga na police. Ja se neću iznenaditi ako čujem da je neko doktorirao iz zijevanja!

Velika većina američkih univerziteta danas su privatni biznisi, koji naplaćuju paprene školarine, tako paprene da ih malo koji student može plaćati tokom studija, pa se uzimaju krediti koji se otplaćuju čitav život. Zato se danas svugdje u svijetu, po uzoru na Ameriku, osnivaju odsjeci i katedre na kojima se PRIČA o svemu i svačemu, ali se ne STUDIRA ništa. Ali važno je da vam je univerzitet skupo prodao diplomu da ste završili ništa, i da ćete se vi, preko veze/stranke, zaposliti u nekoj političkoj ili “kulturnoj” instituciji, gdje ćete biti dobro plaćeni da ne radite ništa.Naravno, i biznis je smislio – bilo da se radi o prodaji roba ili usluga – na hiljade trikova kojima vara neuke i mahom priglupe mušterije. Ako država ne štiti običan narod od prevara, kao što je slučaj u našim balkanskim političkim tvorevinama koje uzurpiraju naziv države, onda je jadni narod postao “janje za klanje”, tj. nevina žrtva sve maštovitijih metoda pljačke narodnih masa.Sva ova zla moderne “civilizacije” nisu dovoljno poznata širokim balkanskim masama. A da bi se bilo šta popravilo, potrebno je imati kritičnu masu podataka, koje ćemo podastrijeti u dijalogu sa moćnicima koji vladaju našim životima. Umjesto desetak “nauka” koje su Amerikanci izmislili a ostatak svijeta preuzeo da bi uspostavio univerzitetske odsjeke i katedre za ništa,  nama bi najpotrebnija bila nauka koju ja uslovno zovem “zlologija”, u kojoj bi se naučno ustanovilo ko koga pljačka i ugnjetava, koliko nas pljačkaju i ugnjetavaju, kako nas pljačkaju i ugnjetvaju. Jedan od glavnih razloga zašto je malo koji politički protest u nas donio bilo kakav rezultat jeste upravo nedostatak ovakvih “zloloških” podataka. Ali na Balkanu se sve radi traljavo, pa se traljavo i protestuje.

Zahvaljujem se ‘frendovima’ na lijepim riječima kojima su komentarisali moj posljednji post, a u isti mah upozoravam one koji namjeravju da se kritički osvrnu na ovaj post da prethodno provjere da li se ono što tvrde može potkrijepiti činjenicama. To nisu prošli put uradila dva moja ‘frenda’ i tako su sami sebe isključili iz ovog našeg lijepog društva.

Prof. Riđanović M.

magazinplus.eu