SvijetCivili u Časov Jaru pod granatama čekaju u redu za pitku vodu

Civili u Časov Jaru pod granatama čekaju u redu za pitku vodu

Stanovnici ukrajinskog grada Časov Jar, koji je meta ruskih napada u Donjeckoj oblasti, čekaju u redovima za pitku vodu dok je grad izložen čestom bombardovanju.

Intenzivna aktivnost ukrajinske vojske vidljiva je u Časov Jaru, koji je s tri strane okružen ruskom vojskom, a riječ je o jedinom koridoru za ulazak u grad Bahmut, jer su okolni mostovi dignuti u zrak.

Stanovnici grada, koji se zbog napada na energetsku i ključnu infrastrukturu ne može opskrbiti prirodnim gasom i strujom, bore se za preživljavanje uz pomoć volontera koji im donose vodu i hranu.

U samom centru grada, koji nosi svježe tragove rata, svakodnevno se čuju jake eksplozije. Civili u strahu od mogućeg bombardovanja primorani su čekati pored parkiranih cisterni u redu za pitku vodu.

Alla (68), koja sa suprugom čeka u redu za vodu, kazala je za Anadoliju da se ne sjeća tačno, ali kako vodu za piće nemaju već oko mjesec.

Podvukla je kako su izloženi velikoj opasnosti dok čekaju u redu za vodu, i da svakom momenta mogu biti pogođeni.

“Bojimo se čekati pod napadima, ali smo na određeni način navikli i kada primijetimo da će doći do napada skrivamo se. Ovo je zastrašujuće, ali navikli smo”, kazala je Alla.

Navodeći da volonteri svakodnevno donose vodu za piće, Alla je rekla: “Volonteri nam donose i vodu za piće i humanitarnu pomoć. Hvala Bogu, nismo gladni.”

Dodala je kako je hodanje ulicama opasno.

“Trudimo se ne izlaziti previše. Nije sigurno biti vani. Moguće je da napadi počnu svakog trenutka, tako da postoji opasnost. Napadi traju dan i noć”, kazala je Alla.

Centri za pomoć, koji su odlukom vlade od kraja prošle godine otvoreni u svakom gradu i selu zbog energetskih problema u zemlji, u značajnom mjeri pomažu civilima. Na ovim tačkama nudi se grijanje i besplatan internet gdje stanovnici grada dolaze puniti svoje telefone i električne uređaje.

Također, na tzv. “punktovima nepobjedivosti” stanovništvu se dijeli humanitarna pomoć, hrana, piće, te pružaju zdravstvene usluge. Građani ovdje ostaju određene sate jer je sigurnije od drugih regija.

Igor (49), službenik jednog od centara, rekao je da je ovo jedino mjesto gdje se stanovnici grada okupljaju i pružaju im se razne usluge.

Naglasio je kako su napadi u regiji intenzivirani paralelno sa sukobima u Bahmutu. “Situacija je postala teža u zadnja četiri dana. Napadi su sve veći”, rekao je Igor.

Ekipa Anadolije snimila je i kadrove “samohodne haubice 2S7 Pion” ukrajinske vojske na frontu u Bahmutu.

Visoko.ba/federalna.ba/AA


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE