NaslovnicaPreporukaCitati veliko...

Citati velikog Branislava Nušića

Šta nam je skrivio Branislav Nušić, pa mu se i danas tako često vraćamo? Jer, da smo slušali i da smo učili od njega kad je trebalo, životi bi nam bili daleko bolji – pa bismo, kad otvorimo njegovu knjigu, upitali sebe i radnicu biblioteke – o čemu ovaj ovdje brkonja priča?

Ali takva je sudbina naša – čekamo da neko drugi nauči životne lekcije koje su nama namijenjene, piše Kultiviši se.

Predstavljamo vam nekoliko citata srpskog velikog književnika.

– Lakše je biti ministar no berberin. Berberin, prvo, mora znati brijati, a drugo, mora paziti da koga ne poseče, a ministar niti mora znati brijati niti mora paziti hoće li koga poseći, jer, i ako poseče, nije kriv.

– U svakom slučaju, bolje je gledati život u pozorišnom komadu, neko gledati pozorišni komad u životu.

– Svaka je žena glumica; što se to manje opaža to je veća glumica.

– Sloboda je često fraza, a tiranija uvek istina.

– Narodno oduševljenje, to je kad gomila viče, a ne zna zašto viče.

– Brak je ugovor po kome čovek jednom u životu kaže Da i preuzima obavezu da to ponavlja celog života.

– Karijeristi ne ostavljaju nikakav trag za sobom, osim bivših prijatelja.

– U drugoj ljubavi se čovek oseća kao da ponavlja razred. Poznaje sve predmete, a ipak nije uveren da će obaviti ispit.

– Brak je preporučeno pismo, obično pogrešno adresirano, koje je interesantno samo dok je zatvoreno.

– Zbog sveta, zbog sveta, zbog sveta… Razumeš li, zbog sveta, sve zbog sveta! Dok svet nije ušao u moju kuću, mi smo krasno živeli, svi smo se voleli, svi smo se poštovali…

– Prvo i prvo, svet je promenio mojoj ženi šešir; pa onda svet mi je izbacio iz sobe ovaj nameštaj i ovu fotelju, ona je sve do sada bila na tavanu. Pa je onda svet počeo da mi menja sluškinje; oterao mi prvo jednu, a doveo drugu; posle je oterao i tu drugu. Pa mi je onda svet doveo u kuću nekog učitelja muzike, pa ga je onda taj isti svet isterao; pa je onda svet detetu od petnaest godina – Jelkici – obukao dugu suknju, pa ju je posle opet taj isti svet skinuo; pa je, brate, taj isti svet i tebe oterao; pa mi je taj isti svet kćer zaprosio, pa svadbu pokvario.

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/nezavisne.com

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.