SvijetČile: Epidemija teškog respiratornog virusa

Čile: Epidemija teškog respiratornog virusa

Čile je pogođen epidemijom teškog respiratornog sincitijalnog virusa /RSV/ u proteklih nekoliko godina, od ovog oboljenja do sada je umrlo četvoro djece, a odjeljenja intenzivne njege su na ivici kapaciteta.

Prema podacima Ministarstva zdravlja Čilea, kapacitet odjeljenja intenzivne njege pedijatrije dostiglo je 94 odsto svojih kapaciteta.

“Iako je epidemije RSV očekivana, suočeni smo sa najtežom pojavom ovog oboljenja u proteklih nekoliko godina. Ozbiljnost ove epidemije povezana je i sa slabijom cirkulacijom ovog virusa tokom pandemije”, rekla je ministar zdravlja Čilea Simena Agilera.

Ona je navela da je sada drugačija imunološka situacija, da su ugrožena djeca što dovodi do visoke cirkulacije RSV.

RSV se najčešće pojavljuje u proljeće i najčešće zahvata djecu, uzrokujući epidemiju u školama i vrtićima.

Visoko.ba/federalna.ba/Srna-Reuters


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE