NaslovnicaBiHCIK nije rasp...

CIK nije raspravljao o raspodjeli mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH

Centralna izborna komisija (CIK) BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu nije raspravljala o raspodjeli mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH, jer ta tačka nije uvrštena na dnevni red.

Član CIK-a Suad Arnautović predložio je da se raspravlja o prijedlogu koji je on sačinio s kolegom Ahmetom Šantićem, ali to nije uvršteno u dnevni red budući da su “za” glasali Arnautović, Šantić i Irena Hadžiabdić a četiri člana CIK-a su bila protiv.

Predsjednik CIK-a Branko Petrić je istakao da je trebalo da i drugi članovi CIK-a dostave svoje prijedloge i da će onda on podržati onaj koji mu budu prihvatljiv, a ako mu nijedan ne bude prihvatljiv onda će dati svoj prijedlog.

Naveo je da bi na nekoj od narednih sjednica trebalo raspravljati o prijedlozima za raspodjelu mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Šantić je nakon sjednice rekao novinarima da je Stručna služba CIK-a pripremila četiri radna materijala, te da su on i kolega Arnautović za današnju sjednicu predložili prvi nastojeći da on obuhvata principe Ustava FBiH, uz jedan izuzetak.

– To bi značilo da unesemo odredbu da, ukoliko nema izabranih predstavnika iz bilo kojeg naroda nakon kompletne procedure predviđene izbornim zakonom, ta mjesta budu popunjena od neizabranih predstavnika u kantonalnim skupštinama koji imaju najveći broj glasova – pojasnio je Šantić.

Dodao je da je to u suštini posao parlamenata i da se radi o suviše ozbiljnoj materiji da bi se njome bavila samo Centralna izborna komisija.

federalna.ba/visoko.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.