NaslovnicaBiHCIK donio odl...

CIK donio odluku o rasporedu delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine raspodijelila je mandate u Dom naroda Federalnog parlamenta. Učinjeno je to u skladu s nametnutom odlukom visokog predstavnika Christiana Schmidta. Ali ovakvu raspodjelu nisu podržali svi članovi CIK-a. Suad Arnautović i Ahmed Šantić bili su protiv. Ipak, većina je odlučila.

Kanton Sarajevo delegirat će u skladu s tim ukupno 12 delegata i to četiri delegata iz reda bošnjačkog naroda, pet iz srpskog, jednog iz hrvatskog i dva iz reda ostalih, a Tuzlanski kanton 10 delegata i to pet delegata Bošnjaka, tri Srbina, jednog iz hrvatskog i jednog iz reda ostalih.

Hercegovačko-neretvanski kanton delegirat će devet delegata i to pet iz reda hrvatskog naroda, dva iz srpskog te po jednog iz reda Bošnjaka i ostalih, a isti broj delegata, njih ukupno devet davat će i Zeničko-dobojski kanton i to četiri delegata iz bošnjačkog naroda, dva iz hrvatskog, dva iz srpskog i jedan iz reda ostalih.

Također, devet delegata bit će iz Kantona 10, i to tri delegata iz reda hrvatskog naroda, četiri iz reda srpskog, dok Bošnjaci i ostali daju po jednog.

Srednjobosanski kanton delegirat će ukupno osam delegata i to četiri delegata iz reda hrvatskog naroda, dva iz bošnjačkog, te po jedan iz srpskog i iz reda ostalih, a ukupno osam delegata bit će i iz Unsko-sanskog kantona i to tri delegata iz reda bošnjačkog naroda, tri iz reda srpskog, te po jednog iz reda Hrvata i ostalih.

Zapadnohercegovački kanton birat će ukupno sedam delegata i to iz reda hrvatskog naroda četiri delegata, dok će Bošnjaci, Srbi i ostali imati po jednog delegata.

Iz Bosanskopodrinjskog kantona po jednog delegata daju Bošnjaci, Hrvati, Srbi i ostali, isto kao i Posavski kanton.

U skladu sa odlukom visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta koji je izmijenio odredbe Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH propisano je da Dom naroda Parlamenta FBiH broji ukupno 80 umjesto dosadašnjih 58 delegata.

Tom odlukom broj delegata po klubovima bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda je sa 17 povećan na 23, a iz reda ostalih sa sedam na 11 delegata.

Visoko.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.