Cijene piletine u BiH rekordno niske, skladišta puna

Pandemija virusa korona negativno se odrazila i na proizvodnju pilećeg mesa. I pored rekordno niske cijene, zbog smanjene potrošnje, skladišta pilećeg mesa su puna.

U klaonici Perutnine, u Poveliču kod Srpca su u dilemi – da li smanjiti otkup od preko 100 kooperanata ili sniziti otkupnu cijenu.

– Ne znamo do kada ćemo organizovati proizvodnju i do kada ima smisla raditi jer ovo što se dešava u posljednja tri mjeseca je na nezapamćenom cjenovnom minimumu u zadnjih 10 godina, rekao je Velibor Popović, direktor Klaonice peradi Perunina-S Povelič.

Zbog mogućnosti da bude redukovan otkup, zabrinut je i farmer Đuro Cvijić iz Kladara.

– Ako dođe do smanjenja proizvodnje, automatski ćemo i mi imati gubitke jer se nalazimo u jednom lancu proizvodnje gdje mi ne možemo biti samostalni već zavisimo i od drugih kooperanata. Voljeli bismo da Vlada ima sluha i želje da pomogne nama peradarskim proizvođačima, kaže Cvijić.

Poslovna zajednica živinara Republike Srpske pomoć će zatražiti od nadležnih republičkih i institucija na nivou BiH.

– Da bismo očuvali posao moramo da saniramo gubitke. Apelujemo našem resornom ministarstvu da izvrši pritisak na Ministarstvo spoljne trgovine BiH da se razmisli o sezonskoj zabrani uvoza određenih artikala koji opterećuju tržište Srpske i BiH, naglasio je Predrag Miličić, predsjednik Poslovne zajednice živinara Republike Srpske.

Osim resornom ministarstvu u Savjetu ministara, poslovna zajednica živinara uputiće zahtjev i Ministarstvu poljoprivrede za izmjenu Pravilnika o raspodjeli podsticaja, koje bi omogućile veće podsticaje za proizvedene brojlere, izvijestio je RTRS.